Kako brzo do posla i do dobre zarade

U omladinskim zadrugama u ponudi su fizički, "putujući" i kancelarijski poslovi

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - KlikDoPosla/ I. Avramović

Ubedljivo najveću zaradu kratkoročno mogu da ostvare promoteri i promoterke, koji mogu da dobiju dnevnicu i do 3.500 dinara za četiri sata (dnevno) rada. Oko 200 dinara na sat (1.600 dinara dnevno) zarađuju magacinski radnici, radnici za dežurstvo na štandovima, sekretari, radnici na sportskim manifestacijama, pekari, bravari, konobari i šankeri.

ZANIMANJA - Kada govorimo o dugoročnom angažovanju (osam sati dnevno, pet dana u nedelji), u šest omladinskih zadruga koje posluju u Beogradu, najplaćenija zanimanja su viljuškarista, promoterka i pica majstor (250 dinara na sat), kao i vozač (do 230 dinara na sat). Oko 230 dinara na sat (40.000 dinara mesečno neto) plaćeni su i asistenti u klijent servisima. Oko 200 dinara na sat (1.600 dinara dnevno) zarađuju magacinski radnici, radnici za dežurstvo na štandovima, sekretari, radnici na sportskim manifestacijama, pekari, bravari, konobari i šankeri.

Ubedljivo najveću zaradu kratkoročno mogu da ostvare promoteri i promoterke, koji mogu da dobiju dnevnicu i do 3.500 dinara za četiri sata dnevno rada, ali takav angažman obično traje svega dan-dva.

Od čega zavisi zarada? Poslodavac je taj koji, prema rečima sagovornika iz omladinskih zadruga, najčešće diktira cenu rada, ali to nije baš uvek slučaj. Prema rečima Nikole Mijailovića, direktora zadruge „S servis“, cenu sata definišu poslodavci kao naručioci posla na osnovu „zahteva radne pozicije, tržišnih uslova i svojih budžeta“. U omladinskoj zadruzi „Bulevar“kažu da cenu

definiše nekoliko elemenata.

- Uglavnom se o ceni odlučuje na osnovu odgovornosti koju zadrugar snosi, odnosno težine posla i uslova u kojima se radi kada je reč o fizičkim poslovima. Veliku ulogu igraju i stručnost i predanost kandidata. Naime, svaki od poslova poseduje neku specifičnu karakteristiku samo za taj posao koja bitno određuje visinu cene radnog časa. Poslodavac, takođe, može odrediti cenu radnog časa - kažu u „Bulevaru“, zadruzi koja nudi 10 do 20 poslova dnevno za studente i mlade do 26 godina.

Cena sata zavisi i od, kako kažu u zadruzi „Danivizard“, dužine trajanja posla. Što je dužina trajanja posla kraća, to je cena sata veća.

- Bolje se plaćaju poslovi koji su kratkoročni nego oni koji se obavljaju na mesec dana i duže. Primer su promotivne aktivnosti, gde promocija nekog proizvoda ili usluge traje dva dana, radi se po 4 sata i dnevnica je od 2.000 do 3.500 - kažu u „Danivizardu“.

Slavica Despotović, direktorka omladinske zadruge „Grof“, kaže da je pored složenosti posla i uslova u kojima se obavlja posao, važan i stepen stručne spreme koja je potrebna za obavljanje određenog posla.

Međutim, desi se i da zadrugari koriguju cenu koju poslodavac ponudi, a smatraju je nedovoljnom.

- Ukoliko je ponuda poslodavca fer i korektna, biće uvažena, u suprotnom poslodavcu biva dostavljena ponuda koja je u okviru nekih korektnih vrednosti - objašnjavaju u „Bulevaru“.

Ubedljivo najveću zaradu (kratkoročno) mogu da ostvare promote

eri i promoterke

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.