Bestseleri stižu, prolaze ili ostaju, ali žene su u BG i dalje najverniji čitaoci

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - M. Rodić

U dobrom starom čitanju knjiga - prelistavanju stranica, mirisu štampe na papiru, isključivanju iz sveta i udubljavanju u svet pisanih reči - Beograđani i dalje uživaju.

BESTSELERI - Ne traže svi prečice i sižee na internetu, jer se čitalačka strast ne menja godinama, kažu nam u Biblioteci grada Beograda.

- Oduvek čitaju najviše oni koji moraju, a to su studenti i srednjoškolci. Imamo i ogromnu kategoriju - penzionere. Projektom smo obezbedili starijima od 65 godina doživotnu kartu i oni stvarno mnogo čitaju. Najmanje nas posećuju korisnici u tridesetim i četrdesetim godinama, koji verovatno nemaju vremena zbog posla i porodice - priča Vladislava Ivković Marković iz Biblioteke grada Beograda.

Očekivano, lektira i beletristika najviše su pozajmljivani sa polica, a Beograđani vole i da istražuju istoriju i popularnu psihologiju.

- Statistički, iz godine u godinu povećava se broj žena u odnosu na muškarce koji čitaju, kojih je više od 55 odsto - navodi ona, dodajući da je porasla i potražnja i za knjigama ženskih pisaca poput Mirjane Bobić Mojsilović i Ljubice Arsić.

Proslavljeni autori imenom privlače novu i zadržavaju staru publiku i decenijama.

- Dobitnici “Ninove” nagrade, kao što su Dragan Velikić i Alek-

sandar Gatalica, čitani su godinama posle. Knjige po kojima su snimani filmovi i serije izuzetno su tražene, kao što su “Hari Poter”, koji je više od decenije bio glavni naslov, i “Gospodar prstenova”. Kada pisac osvoji neku nagradu ili umre, nastane prava pomama za njegovim delima - kaže Ivković Marković.

Ipak, napominje, bitku ne gube ni klasici. Bibliotekari i u najmanjem ogranku trude se da podsete čitaoce i preporuče kvalitetne ali zaboravljene knjige, i izdvoje svake nedelje po deset takvih naslova.

Najveća pomama je u periodima popusta na člansku kartu, koja inače košta 1.500 dinara i važi u svim ograncima. Na značajnu uštedu od 50 odsto nekoliko puta godišnje je navala, kao kada je Sajam knjiga, 23. aprila Svetski dan knjige, dobrovoljne akcije davanja krvi.

Revnosnost u vraćanju je nešto čime vlasnici članskih karata u prestonici danas mogu da se pohvale.

- Pre kompjuterizacije bio je pravi haos. Sada je sve to uređeno opomenama. Već posle prve 90 odsto njih vrati knjigu. A i nema razloga da neko dođe uopšte u tu situaciju kada se može preuzeti i do deset knjiga, i iznajmljivanje produžiti 20 dana - zaključuje naša sagovornica.

Čitaoci najviše traže dobitnike nagrada ili knjige po kojima su sn

imani filmovi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.