Baletska priča o našem odrastanju

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

Premijerno izvođenje baleta “Stranac”, po motivima istoimenog Kamijevog dela i u koreografiji Miloša Isailovića, biće održano 1. i 2. decembra

Premijerno izvođenje baleta “Stranac”, po motivima istoimenog Kamijevog dela u koreografiji Miloša Isailovića, biće održano 1. i 2. decembra u UK “Vuk Karadžić” u 20 h.

ISKUSTVO - Predstava je nastala iz mog ličnog iskustva, odnosno sećanja iz detinjstva - kaže koreograf Miloš Isailović.

- Ideja mi je da publiku koja će gledati predstavu zamolim da pokuša da pronađe odgovore na sadašnja i buduća pitanja i nedoumice, preispitujući svoje detinjstvo.

Naš sagovornik smatra da svi problemi kao i sve ono što nas čini zrelim i odgovornim ljudima jesu plod našeg odrastanja i vaspitanja.

- U zgradi u kojoj sam živeo i odrastao u Loznici, baš na mom spratu, bila je porodica iza čijih vrata se nikad ništa nije čulo, ni buka, ni svađa, ni povišen ton… čak se ni pas nije čuo. I kada bi izašli iz svog stana, bili su nekako isti, blago nasmejani i harmonični. Nasuprot tome, iza vrata mog stana, često se prolamao glasan smeh, muzika, ali i svađe, rasprave, jer je cela moja porodica, uključujući i mene, vrlo temperamentna. Negde, između ta dva stana, i te dve različite životne energije, dešavalo se moje odrastanje - objašnjava Isailović.

- Ovo je priča bliska svima koji su kao mali zamuckivali pred problemima, koji su se tražili, koji su bežali u svoje ćoškove i prekrivali glavu jastucima dok traje svađa. Ovo je priča o nesreći, ali ne onoj koju prati zvuk sirena - priča o spoticanju i samoći, izazovu i iznenađenju, drugarima iz detinjstva i prvim ljubavima, razočaranjima i žurkama - priča našeg odrastanja poručuje naš mladi koreograf.

Predstava je realizovana u produkciji Nacionalne fondacije za igru, zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Beograda i UK „Vuk Karadžič“. Dramaturg je Ivana Ivković, autor originalne muzike Draško Adžić, balet majstor Marija Janković, a igraju: Dejan Kolarov, Nika Lilek, Jure Masten, Tamara Pjević, Takač Laček, Anja Morder Dorfer i Ivana Savić-Jaćić.

Ulaznice po ceni od 700 dinara prodaju se na na blagajni UK “Vuk Karadžić” i u Nacionalnoj fondaciji za igru.

Koreografija Miloš Isailović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.