Evo kako je Ajnštajn ohrabrio devojčicu da se bavi naukom

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - Mlj

UM - Jedan od najvećih umova u istoriji čovečanstva, slavni naučnik Albert Ajnštajn svojim pismom pružio je podstrek devojčici u bavljenju naučnim radom jer je sumnjala u sebe samo zbog toga što je žensko.

Iako su istraživači otkrili da je psihološka androginija esencijalna za kreativnost, istorija ljudske kreativnosti i intelektualnosti prepuna je rodne neravnoteže. To je naročito izraženo u nauci.

Rešenje problema nije u tome da žene budu prisutnije u knjižarama u odeljcima gde se prodaju naučna dela i radovi, već u podsticanju više devojčica da se bave naukom.

U knjizi „Dragi profesore Ajnštajn: Pisma dece Albertu Ajnštajnu“nalazi se i dopisivanje slavnog naučnika s devojčicom Tifani iz Južne Afrike. Ona ga je podsetila na njegovu unuku pa je rešio da se dopisuje s njom baš u vreme kada je bio na vrhuncu karijere i, možemo da kažemo, slave.

U njenom pismu napisanom 19. septembra 1946. godine stoji sledeće:

„U poslednjem pismu sam zaboravila da vam kažem da sam ja devojčica. Oduvek sam žalila zbog toga, ali sam se sad pomirila s tom činjenicom. U svakom slučaju, prezirem haljine i igranke i ostale stvari koje devojčice obično vole. Mnogo više volim konje i jahanje. Ranije, pre nego što sam želela da postanem naučnik, želela sam da budem džokej i da se takmičim na konjičkim trkama. Ali to je bilo davno. Nadam se da se vaše mišljenje o meni neće srozati zbog toga što sam devojčica.“

Nekoliko dana kasnije stigao joj je naučnikov odgovor.

- Ne smeta mi to što si devojčica, a najvažnija stvar je da tebi to ne smeta. Ne postoji razlog da ti smeta - napisao je Ajnštajn.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.