Novosadski projekat Antares osvojio prvo mesto u Evropi!

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA -

NAUKA Projekat „Antares“novosadskog instituta „BioSens“osvojio je prvo mesto u Evropi u okviru poziva Evropske komisije „Horizont 2020 - tajming“, namenjenog stvaranju evropskih centara izvrsnosti u naučnim istraživanjima.

Rukovodilac projekta „Antares“Vesna Crnojević Bengin kaže da je prvo mesto osvojeno u konkurenciji od skoro 200 projekata iz cele Evrope, u kojima su učestvovale najjače evropske naučnoistraživačke institucije, poput univerziteta iz Oksforda i Kembridža, instituta „Maks Plank“i „Fraunhofer“.

Cilj projekta „Antares“je da razvije institut „BioSens“u evropski centar izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede. Projekat nastoji da kroz sinergiju IT sektora i poljoprivrede razvija poljoprivredu kao najznačajniji segment domaće industrije, vrši transfer inovacija iz istraživanja u privredu i tako ubrzava ekonomski razvoj zemlje.

„Antares“ima budžet od 28 miliona evra, od čega 14 miliona predstavljaju bespovratna sredstva EU, a 14 miliona je nacionalno sufinansiranje, koje je već obezbedila Vlada Srbije.

Novosadski „BioSens“je jedan od vodećih evropskih naučnoistraživačkih instituta posvećen savremenim primenjenim i tržišno-orijentisanim istraživanjima u oblasti poljoprivrede i hrane.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.