Uputstvo za preživljavanje uz bogatu slavsku trpezu

24 Sata (Serbia) - - ZDRAV ŽIVOT -

MERA - Stigla je sezona slava, po mnogima jedan od omiljenih perioda godine, kada se porodica i prijatelji okupljaju i uživaju u omiljenim ukusima. U isto vreme, to je definiticija pakla za one koji se baš u tom trenutku trude da izgube kilograme.

Evo uputstva kako da “preživite”, odnosno uživate u omiljenim ukusima dok kilogrami idu dole:

1. PRIPREMA ZA SLAVU

Ako je preporučeni dnevni unos kalorija 2.200, a vi zbog dijete unosite i manje, za doručak pojedite omlet od dva jaja u vrednosti od 187 kalorija, a za ručak pojedite salatu čija kalorijska vrednost ne bi trebalo da prelazi 300-400 kalorija (salata sa piletinom). Tako ćete do slave uneti tek 600 kalorija.

2. STIGLA SAM NA SLAVU I ŠTA SAD?

Umesto alkohola tražite od domaćina jednu čašu vode, a onda se malo raspričajte sa gostima. Unos tečnosti pre obroka čini da se osećamo sitim i unesemo čak 30 odsto manje hrane u sebe.

3.KAKO DA ODLUČIM ŠTA ĆU POJESTI?

Ograničite se na jedan tanjir, na koji ćete staviti od svega pomalo. Porcije neka budu veličine dlana, što je između 70 i 90 grama. Na primer, 90 grama svinjetine ima 120 kcal, dok ista količina srednje masne jagnjetine ima 200 kcal. Kašika kukuruz salate sa piletinom iznosi oko 150 kalorija, ruska salata 220 kalorija, a nezaobilazno parče hleba 128 kalorija. Pametno birajte - ili kukuruz ili ruska salata...

WWW.PRONADJIMERU.COM

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.