Naučni centar Srbije e biće u Valjevu

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - P. Vujanac

Valjevo je ideju o formiranju novog naučno-školskog centra Petnice 2 već predstavilo ministru prosvete Mladenu Šarčeviću.

PETNICA - Valjevo želi da napravi Petnicu broj 2, a novi naučni centar za darovitu omladinu gradiće se po ugledu na Međuregionalni informativni centar (MIC) u slovenačkom Velenju.

Gradske vlasti oformiće radnu grupu za formiranje Međuregionalnog informacionog centra, s ciljem da već od 2018. godine Valjevo dobije novi naučni centar, poput Istraživačke stanice Petnica.

- U pitanju je centar po ugledu na postojeći MIC u Velenju. Taj centar se bavi različitim stvarima, od običnog dualnog obrazovanja, preko školske prakse, do naučnih postignuća. To podrazumeva laboratorije u koji-

ma je prisutna oprema od prostih mehaničkih naprava do robotike. Naša ideja je da po ugledu na MIC u Velenju napravimo Petnicu u malom i po tome bismo ponovo bili prvi u Srbiji - objašnjava zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.

Ideja je, kako kaže, već predložena ministru prosvete Mladenu Šarčeviću, ali se razgovori o upotrebi Petnice broj 2 već vode i sa Fakultetom organizacionih nauka Beogradskog univerziteta. Što se tiče prostora, budući valjevski MIC bio bi smešten u objektu stare zgrade Osnovne škole “Milovan Glišić” u naselju Brđani.

- Naravno, čeka nas rekonstrukcija tog prostora, a za nabavku opreme u prvoj fazi nam je potrebno oko 1,7 miliona evra. Od te sume 40 odsto obezbeđuje Vlada Slovenije, a ostatak država Srbija. Već pregovaramo sa beogradskim Fakultetom organizacionih nauka da nakon završetka srednje škole najbolje učenike MIC-a primi na smer informatike, te da profesori tog fakulteta dolaze u Valjevo da predaju. Na taj način bi sigurno 50 dece najboljih u oblasti informatike i robotike zadržali u Valjevu - smatra Jeremić.

Valjevo, inače, već ima jednu naučnu ustanovu, Istraživačku stanicu Petnica. U njoj veliki broj učenika svake godine učestvuje u brojnim naučnim programima, a ona važi za jednu od najboljih ustanova tog tipa u Evropi, te rasadnik naučnih talenata koji su iz Petnice stigli na prestižne svetske pozicije u nauci. Osnivanjem novog centra Valjevo bi tako postalo svojevrsni centar nauke u Srbiji.

NOVI NAUČNI CENTAR TREBALO BI DA BUDE GOTOV DO 2018.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.