Pola Srbije bez ijedne knjižare

Verovali ili ne, ali u Apatinu, Somboru, Ivanjici, Arilju, Lučanima, Vlasotincu, Lebanu, Bojniku, Medveđi, Crnoj Travi, Beloj Palanci, Babušnici, Dimitrovgradu, Vrbasu, Kuli, Novom Bečeju, Ćupriji, Paraćinu... ne postoji nijedna knjižara!

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

Verovali ili ne, ali u Arilju, Apatinu, Somboru, Crnoj Travi, Ivanjici, Lučanima, Vlasotincu, Beloj Palanci, Vrbasu, Ćupriji, Paraćinu... nema nijedne knjižare.

PORAZNO - U Vlasotincu, Lebanu, Bojniku, Medveđi u Crnoj Travi nema ni jedne jedine knjižare, dok su u Leskovcu ljubiteljima pisane reči na raspolaganju knjižara “Kultura” i popularna privatna knjižara “Stošić” sa fondom od oko 13.000 naslova. Ovde mogu da se kupe i školski udžbenici, ali i da se predahne u kafe-klubu.

U Ivanjici, Arilju i Lučanima ne postoji knjižara. To su prodavnice u kojima se prodaje školski pribor i tek poneka knjiga, mahom romani i bestseleri. Ivanjica je davnih sedamdesetih imala knjižaru - sada je na tom mestu pekara.

Knjižara “Papirna krila”, firme “Đunti knjižare” iz Beograda nalazi se u strogom centru Pirota i jedina je knjižara ne samo u ovom gradu nego i u celom Pirotskom okrugu, budući da susedne opštine Bela Palanka, Babušnica i Dimitrovgrad nemaju knjižaru.

U Apatinu i Somboru nema nijedne knjižare, a nekada su u ova dva mesta bile po dve knjižare. Profesorka srpskog jezika i književnosti u apatinskoj gimnaziji Mirjana Čavić smatra da je gašenje knjižara, posebno u manjim gradovima, veliki kulturni nedostatak.

- Đacima približavamo nove knjige jedino redovnim odlascima na Sajam knjiga u Beogradu, dok klasična dela mogu naći samo u školskoj biblioteci koja ima fond od 12.000 knjiga i u Gradskoj biblioteci - kaže Čalićeva.

Sudbinu Apatina i Sombora dele Vrbas, Kula, Novi Bečej i mnogi drugi vojvođanski gradovi, a u varošicama skoro po pravilu knjižara i nema.

Valjevo (100.000 stanovnika) ima samo jednu knjižaru specijalizovanu za prodaju knjiga - “Lagunin” objekat u centru Valjeva.

Lozničanin koji želi da kupi knjigu može to učiniti u četiri do pet knjižara u kojima se one prodaju pored školskog pribora i drugih artikala, ali samo u jednoj od njih može razgledati i pazariti isključivo knjige. Knjižara “Svet knjiga”, na Trgu Jovana Cvijića, jedina je koja se bavi samo knjigama i deluje kao samostalna radnja.

Iako je grad sa skoro 120.000 stanovnika, u Novom Pazaru postoje samo tri knjižare čiji su vlasnici izdavačke kuće. Vlasnik jedne od prodavnica knjiga je velika izdavačka kuća (Službeni glasnik), pa se na policama nalaze većinom samo njena izdanja. Preostale dve knjižare pripadaju lokalnom izdavaču (El Kelimeh), koji u jednoj prodavnici nudi samo islamsku literaturu, dok u drugoj ima i knjiga iz drugih žanrova.

U šest opština Pomoravskog okruga živi oko 300.000 stanovnika, a samo dve specijalizovane knjižare za prodaju knjiga “Til” i “Laguna” u Jagodini. "Til" je među retkim knjižarama, možda i jedina porodična knjižara južno od Beograda i postoji 16 godina. U obližnjim Ćupriji i Paraćinu nema prodavnica specijalizovanih za prodaju knjiga.

Ako niste član biblioteke, teško ćete negde u Srbiji pročitati knjigu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.