“Ja, Danijel Blejk”, pa još 80 filmova na FAF

Dvadeset drugi Festival autorskog filma biće održan od 25. novembra do 3. decembra i na njemu će biti prikazano ukupno 81 ostvarenje. Dvadeset dva filma naći će se u glavnom programu, od toga će se njih 12 takmičiti za Gran pri festivala “Aleksandar Saša

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - M. Kovačević

AKCIJA - Festival će otvoriti osvajač Zlatne palme u Kanu “Ja, Danijel Blejk”, Kena Louča na (rasprodatoj) projekciji 25. novembra u 19.30 u Domu omladine, a zatvoriti komedija “Toni Erdman” Maren Ade, nemački kandidat za Oskara (3. decembar, 20 sati, Dom omladine).

Na programu će biti i dva epska filma filipinskog autora Lava Dijaza: “Žena koja je otišla”, aktuelni osvajač Zlatnog lava u Veneciji i “Uspavanka za tužnu misteriju”, za koju je dobio nagradu “Alfred Bauer” u Berlinu.

Publika će moći da vidi i nove filmove poznatih imena nezavisnog filma, poput Amerikanaca Toda Solondža (“Jazavičar”) i Džima Džarmuša (“Gimme Danger”), braće Darden iz Belgije (“Nepoznata devojka”), Meksikanca Amata Eskalantea (“Neukroćeno”), Italijana Marka Belokija (“Slatki snovi”), trojice Rumuna: Kristijana Munđiua (“Matura”), Kristija Pujua (“Sijeranevada”) i Rada Žudea (“Srca sa ožiljkom”)...

- Nisu svi filmovi iz Kana, Venecije i Berlina, poneki su i sa manjih festivala. Imamo vrlo reprezentativan presek najznačajnijih autora savremene svetske kinematografije. Misija festivala je da program ne bude odraz našeg kustoskog viđenja svetske produkcije ili projekcija našeg ukusa i filmskih interesovanja nego da to bude široka, objektivna slika svetskog autorskog filma - kaže Srdan Golubović, predsednik Saveta festivala, dok je Srđan Vučinić, umetnički direktor FAF, dodao:

- Karakteristično je da su u glavnom programu filmovi koji uopšte ne mogu da se skinu, nema ih na torentima!

U pratećem programu “Hrabri Balkan” naći će se ostvarenja čija je zajednička crta “intimni i radikalni pristup” filmskom izrazu. Taj program zatvoriće film “Vetar” Tamare Drakulić, kome će to ujedno biti i srpska premijera. Drugi srpski film sa premijerom na 22. FAF-u biće “Svi severni gradovi” Daneta Komljena, koji će se takmičiti za glavnu nagradu.

Program Bande à part, čiji je selektor Vladimir Perišić, predstaviće radikalniji autorski film.

Kao kuriozitet selektori izdvajaju projekciju filma “Sweet Movie” Dušana Makavejeva iz 1974. Festival će biti održan u devet sala, a cene ulaznica kreću se od 150 do 300 dinara.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.