Zaboravljeni nazivi beogradskih ulica

Električna, Budistička, Kratka ili Fišegdžijska samo su neki od starih naziva beogradskih ulica. Menjale su se vlasti, samim tim i imena ulica, pa su ova neobična zauvek ostala u istoriji.

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - D. Ivković

Budistička

Između Kozarčeve, Virpazarske i Pljevljanske ulice, na Zvezdari, nekada se nalazio Budistički hram. Ulica u kojoj se hram nalazio, logično nosila je ime Budistička. Taj naziv se koristio od 1931. do 1948. kada je preimenovana u Budvansku, kako se i danas zove.

Donbaska

Donbas je postao zvučno ime pre dve godine kada je počela ukrajinska kriza. Međutim, Beograd je još davnih dana imao ulicu koja je nosila ime po ovoj oblasti. Donbaska ulica je postojala od 1947. do 1951. kada je preimenovana u Tošin bunar.

Kratka

Na opštini Stari grad, između Skenderbegove, Kapetan Mišine i Milorada Gavrilovića, nalazila se Kratka ulica. Tako se zvala do 1896. Nažalost, ova ulica je izbrisana sa mape grada.

Baštovanski put

Novobeogradskim blokom 7a je davnih godina prolazila staza za baštovane, kasnije i voćare. Ova ulica se nalazi između Džona Kenedija i Sremskih odreda. Ovaj naziv nosi od 1935. do 1942. kada se menja u Voćarski put. Čitave dve godine se tako zvala, kada se 1946. vraća u - Baštovanski put. Od 1956. nosi ime Pohorska ulica, a od ove godine General Ždanova.

Fišegdžijska

I danas na prostoru između Takovske i Beogradske zimi mogu da se sretnu ulični prodavci koji peku kestenje i pakuju ih u fišeke. Fišegdžijska ulica je naziv za kratak deo današnjeg Bulevara kralja Aleksandra, koji se tako zvao od 1872. do 1896. godine.

Geteova

Geteova ulica nije bila dugačka. Prostirala se od Bulevara kralja Aleksandra do Cvijićeve. Taj naziv je nosila od 1933. do 1940. S obzirom na to da se iznad nje nalazilo, kao i dan-danas, Novo groblje, pre ovog imena zvala se Put ka Novom groblju, a zatim Grobljanska. Onda je 1940. preimenovana u Dr Vladana. Ponovo se jedan kratak period zvala Grobljanska, da bi 1946. dobila današnji naziv - Ruzveltova ulica.

Đurđevdanska

Đurđevdan je jedna od najčešćih slava među Srbima, te je i jedna od prestoničkih ulica nosila ime po njoj. Današnja ulica Miška Jovanovića na Dušanovcu, od 1925. je nosila ime po ovom velikom prazniku. Ne zna se tačno kada je preimenovana, ali se pretpostavlja negde između 1935. i 1940.

Električna

Između Bulevara kralja Aleksandra i Ulice Živka Davidovića, na mestu današnje Istočne kapije Beograda, nalazila se Električna ulica. Taj naziv je nosila od 1930. do 1940. Posle nekoliko promena, 1946. dobija naziv Luneta Milovanovića, kako se i danas zove.

TOŠIN BUNAR SE DO 1951. ZVAO DONBASKA ULICA

RUZVELTOVA

Danas je General Ždanova

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.