Lajk može skupo da vas košta

24 Sata (Serbia) - - DIGITAL - U. Jelić

Fejsbuk je promenio mnoge stvari koje radimo onlajn. Sigurno ste uhvatili sebe kako gotovo refleksno klikćete na „lajk“na svaki post koji objave vaši prijatelji, ali to je jedna od stvari koje bi trebalo da radite sa mnogo više pažnje jer možete da postanete žrtva hakera.

HAKERI - Prevaranti na sve moguće načine gledaju da iskoriste vaš lajking refleks kako bi vas uvukli u prevaru koja se naziva „žetva lajkova“. Naime, prevaranti na Fejsu objavljuju priču koja će svima skrenuti pažnju jer Fejsbuk funkcioniše na taj način: ako neki post ima puno lajkova i šerova, mnogo su veće šanse da će se naći u vašem “news feedu”.

Ova prevara funkcioniše jer prosečan FB korisnik nije preterano zainteresovan niti upoznat sa detaljima postova koji mu se prikazuju. Ovi postovi i stranice se vrlo često koriste kako bi prenosili malver ili došli do vaših ličnih podataka koji se potom koriste za druge prevare.

Kako funkcioniše?

Prevaranti su pronašli krajnje lak način da „lete ispod radara“tokom ranih faza operacije. Originalna priča koju su pustili na Fejs nije opasna. U pitanju je nešto što bi svako postavio. Tek kada taj post dobije određeni broj šerova i lajkova, hakeri ga menjaju i dodaju maliciozne elemente. Zapravo, ako prođete kroz celu svoju istoriju lajkovanih postova, sigurno ćete otkriti da su se neki od njih promenili i sada izgledaju kao nešto što ne biste lajkovali.

Kakve su priče?

Najpopularnije su emotivne priče. Sigurno ste videli postove sa životinjama koji od vas traže da ocenite da li su slatki ili je u pitanju neka medicinska priča u kojoj je neko ozdravio i od vas se traži da to lajkujete - što uglavnom mnogi čine. Tu su i postovi koji traže da ih lajkujete jer ukazuju na nešto što država radi pogrešno ili jer se ne slažete sa nečim užasnim što se dešava na svetu. U osnovi, ovo su postovi koji vas navode da ih lajkujete iz emotivnih razloga. Osim ukoliko ne znate osobu koja je takvu priču prva postavila, velika je verovatnoća da ste žrtva ove prevare.

Kako da izbegnete prevaru?

Najbolji način jeste da dobro razmislite pre nego što nešto lajkujete ili šerujete. Nemojte samo refleksno kliktati na stvari koje vam "iskaču".

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.