E-opravdanja i za izostanke iz škole

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - Sv

KLIK - Za ovu novinu mediji su slučajno saznali, nesmotrenošću direktora Direkcije za elektronsku upravu Dušana Stojanovića na predstavljanju rezultata tima ministrke Ane Brnabić, koja je objasnila da ova informacija još nije bila za javnost.

- Jasno je da gospodin Stojanović nije političar več stručnjak i zato je želeo da se pohvali koliko imamo nameru da unapredimo e-upravu. Ja, kao političar, ne bih još išla sa ovom informacijom jer nisu svi subjekti koordinisani i postavljene osnove sa Ministrstvom prosvete. Ali šta je tu je - sa osmehom je navela Brnabićeva.

Stojanović je pokušao da se izvuče šaljivom opaskom.

- Servis ima perspektivu, ali o tome još nismo konkrektno razgovarali, još nisam ubedio šeficu. Ipak, treba da se zna da pristup tom servisu neće imati deca, već samo roditelji, tako da neće biti zloupotreba - rekao je Stojanović.

Pored ovog servisa, Ministarstvo državne uprave sprema još šest. Uz e-bebu i servisa za zamenu zdravstvenih knjižica, građani dobijaju i e-vojsku, e-vrtiće, servis za plaćanje poreza na imovinu, za registraciju vozila i za auto-škole.

Ministarka kaže da je cilj da javna uprava bude efikasna, profesionalna i ljubazna, te da se olakša život građana i poslovanje privrede. Prioritet je, kako je rekla, razvoj e-uprave i uvođenje što više elektronskih servisa za građane. Brnabićiva je istakla da su do sada preko portala e-beba prijavljene 15.024 bebe i da se primenjuje u 47 porodilišta u 45 gradova, a najavila je da će do kraja godine biti uveden u sva porodilišta.

Od naredne godine u Srbiji će čak i odsustvo deteta iz škole moći da se najavljuje elektronskim putem, takozvanim e-opravdanjem.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.