Slavija - Kališ: Tramvaji opet na Terazijama

Ideja je da tramvaj na liniji broj 1 vozi od Slavije preko Kralja Milana, Terazija, Trga republike i Vasine ulice do Kalemegdana

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - M. Beljan

Tramvaji će ponovo, kao pre 70 godina, ići od Slavije, preko Terazija, do Kalemegdana. Tramvaji će zameniti trolejbuse na ovom potezu, a osim njih će kroz Ulicu kralja Milana moći da idu samo pešaci! ŠINE - Ideja gradskih čelnika je da od Slavije, preko Kralja Milana, Terazija, Trga republike i Vasine ulice, do Kalemegdana (Donji grad) vozi tramvaj na liniji broj 1. Osim toga, produžila bi se i linija 6, pa bi od Tašmajdana nastavila dalje na Trg Nikole Pašića, Terazije, Trg republike, Vasinu, Kalemegdan i Pristanište.

Tramvaji će se uklopiti u koncept pešačke zone, a Terazijama vratiti velelepni izgled kakav su izgubile pre skoro 70 godina uklanjanjem šina i uvođenjem trolejbusa.

- Sve će početi rekonstrukcijom Slavije - otkriva za „Blic“gradski menadžer Goran Vesić.

Naime, izmena projekta rekonstrukcije kružnog toka predviđa i uvođenje šina u Ulicu kralja Milana, čime se otvara mogućnost za dalje produženje trase kroz ovu saobraćajnicu.

Međutim, šine će ostati samo na početku ove ulice, a nastavak izgradnje uslediće tek u drugoj fazi proširenja pešačke zone, kada će Terazije, Kralja Milana i Trg Nikole Pašića biti rezervisani samo za šinski prevoz, taksi vozila i pešake. Pre toga, u prvoj fazi, kroz Kralja Milana i Terazije umesto trolejbusa biće uvedeni elektrobusi. Nabavkom četrdesetak vozila oni će raditi na linijama 19, 21, 22 i 29 i takvo stanje potrajaće sve dok ih u centru ne odmene tramvaji. Naravno, prethodno treba obezbediti finansijska sredstva za ova vozila.

- Da bismo ponovo uveli tramvaj preko Terazija, biće potrebno napraviti i skretnice u Ulici Tadeuša Košćuška. Linija 1 skretaće na Dorćol, linija 6 na Pristanište, a moguća je i obrnuta kombinacija. Potrebno je i da se izgradi tri kilometra dvokolosečne pruge i kupi 16 novih tramvaja - kazao je Vesić.

Tada će elektrobusi na linijama 19, 21, 22 i 29 imati novu okretnicu na Slaviji, u Ulici kralja Milutina, pored Narodne banke.

Ono o čemu se razmišlja je i da tramvaji na deonici od Slavije do Kalemegdana voze bez kontaktne mreže.

- Postoji tehnička mogućnost da se kondenzatori ugrade u nove španske tramvaje, pa bi oni mogli da voze bez napajanja na tom delu trase objasnio je Vesić.

NEKADAŠNJI IZGLED TERAZIJA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.