Postite i od zlobe, uvreda...

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - I. Anđelković

Božićni post, jedan od četiri velika godišnja posta, počinje dans i zaršava se na Božić, 7. januara. Tih 40 dana svaki vernik treba da iskoristi za pročišćenje i tela i duše, ali su mnogi ljudi skloni da taj period iskoriste kao svojevrsnu dijetu, bez preteranog udubljivanja u to šta post zapravo znači. MERA - Post je, zapravo, vreme kada čovek pronalazi meru u svemu, izražava zahvalnost Bogu, pronalazi mir i suzdržava se od loših misli i dela. Vreme posta treba da nauči čoveka suzdržavanju, ali ne samo od masne hrane, već i od zlobe, uvreda, besa i svakog onog ponašanja koje ne treba da bude svojstveno pravom hrišćaninu.

Prema rečima Svetog Jovana Zlatoustog, telesni post nije potreban ako nije povezan sa duhovnim.

- Ne govori mi: Toliko dana sam postio, nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, išao sam u gruboj haljini; nego kaži nam da li si od gnevnog čoveka postao tih, od žestokog - blag. Ako si iznutra pun zlobe, zašto si telo mučio? - prenose se reči Jovana Zlatoustog u crkvenim knjigama.

Protojerej Miodrag Pavlović, sveštenik Sabornog hrama u Nišu, objašnjava da post treba čoveka da privoli da razmisli ko je, šta je, gde je i kakav je njegov odnos prema Bogu.

- U postu se treba pokajati, ispovedati, razmisliti, olakšati svoju dušu i očistiti sebe. Ne treba telo mučiti postom ako ćemo biti besni, ako ćemo se svađati i želeti zlo bližnjem svom. U postu treba opraštati i nastupati čista srca - kaže ovaj sveštenik.

Tokom Božićnog posta strogo se posti (na vodi) samo sredom i petkom, dok je ponedeljkom, utorkom i četvrtkom dozvoljeno koristiti ulje i vino, a subotom i nedeljom i ribu. Najstroži post je 6. janaura, kada su pravi vernici sve do večere samo na vodi.

Božićni post počinje danas i završava se na Božić, 7. januara

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.