638 puta pokušali da ubiju Kastra i - ćorak

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA -

“Da je preživljavanje pokušaja atentata olimpijska disciplina, osvojio bih zlatnu medalju”, izjavio je svojevremeno Fidel Kastro, čuveni kubanski revolucionar i lider Fidel Kastro, koji je preminuo u petak. Kastro (1926 - 2016) je, navodno, uspeo da preživi čak 638 pokušaja ubistva.

Fatalna lepotica

Marita Lorenc, jedna od mnogih žena koje su se nalazile na Kastrovoj listi ljubavnica (prema nekim procenama, spavao je sa oko 35.000 žena) navodno je prihvatila saradnju s CIA, a plan je bio da mu podvali otrovne pilule. Uspela je da ih prokrijumčari u spavaću sobu tako što ih je stavila u teglicu kreme za lice, ali budući da ih nije zaštitila, tablete su se istopile. U toj akciji, Marita se uspaničila i, prema njenim rečima, sve je priznala Kastru.

Otrovno ronilačko odelo

Iako je obožavao da roni, Kastro sigurno ne bi bio lud da veruje Amerikancima “i kad darove nose”. A CIA je odlučila da mu pokloni ronilačko odelo zaraženo sporama i bakterijama koje bi izazvale teške kožne bolesti. Američki advokat Džejms B. Donovan je trebalo da ga uruči Kastru tokom pregovora u vezi sa razmenom zarobljenika. Plan je propao jer je Donovan u jednom

trenutku odlučio da Kastru pokloni potpuno drugo ronilačko odelo.

Igla skrivena u hemijskoj olovci

Ovo su već prave špijunske, Džejms Bond fore. Dakle, atentator bi bio naoružan posebno prilagođenom hemijskom olovkom opremljenom iglom i otrovom, a igla je bila toliko tanka da čak ni Kastro ne bi osetio ubod. Radilo se o izuzetno snažnom otrovu koji bi ga za kratko vreme ubio. Kao što znamo, to se nije dogodilo. Ili je otrov stvarno sporo delovao.

Eksplozivna cigara

Budući da je Kastro obožavao cigare - cigare punjene snažnim eksplozivom činile su se kao sasvim logična ideja njegovim atentatorima. A 1967. u “Saturday Evening Postu” pojavila se vest da je tajna služba jednom njujorškom policajcu predložila da sprovede plan tokom Kastrove

posete Ujedinjenim nacijama 1960. Plan, jasno, nije uspeo.

Otrovna cigara

Budući da eksplozivna cigara nije upalila, CIA je poput Pere Kojota iz crtaća odlučila da pokuša s otrovnom cigarom. Regrutovali su dvostrukog agenta koji je trebalo Kastru da podmetne cigaru natopljenu botulinom, toksinom koji bi ga usmrtio u trenutku. Iz nekog razloga agent nije obavio svoju misiju.

Eksploziv u školjki

E, ovo je već maštovito i ponovo u vezi sa Kastrovom strašću prema ronjenju. CIA je, navodno, odlučila da postavi eksploziv u školjku. Školjka je bila jarkih boja i neobičnog izgleda, pa su pretpostavljali da će to privući njegovu pažnju. Očigledno nije bila dovoljno atraktivna.

Otrovni desert

CIA je, navodno, samo jednom zamalo uspela da ubije kubanskog lidera, 1963. godine. Ideja je bila jednostavna, tajni agent trebalo je da otruje Kastra tako što će mu u desert staviti otrovnu tabletu. Agent, koji se zaposlio kao konobar u Havana Hiltonu gde je Kastro odsedao, trebalo je da uzme kapsulu koju je drugi agent pričvrstio za frižider. Međutim, kapsula je bila prejako pričvršćena i, kada je pokušao da je odlepi - raspala se i plan je propao.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.