On je utabao pistu srpskoj avijaciji

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - N. Stojanović

Avijatičar Tadija Sondermajer, inženjer, civilni i vojni pilot, poliglota, trebalo bi da dobije bistu u Beogradu. Slavu je stekao 1927. preletevši put od Pariza (preko Beograda) do Bombaja.

Za sredu je zakazana sednica gradskog parlamenta na kojoj će, između ostalog, odbornici odlučivati i o predlozima odluka o podizanju spomenika Milanu Tepiću i bista doktora Ludviga Hiršfelda i pionira avijacije Tadije Sondermajera.

AVANTURA - Sondermajer je srpski i jugoslovenski avijatičar, vojni i civilni pilot, istraživač, inženjer, poliglota i društveni aktivista koji je najveću slavu stekao nakon što je uspešno obavio let jednomotornim dvosedom avionom na relaciji Pariz - Beograd - Bombaj. Naime, on je 1927. predložio da zajedno sa ruskim oficirom i vojnim pilotom Leonidom Bajdakom obavi ovaj let i da na taj način dokažu vrednost i sposobnost avijatičara.

Ministarstvo vojske i mornarice im je dalo dozvolu i ustupilo avion “potez 25”. Tada je i kupljena licenca po kojoj se u zemunskoj fabrici aviona “Ikarus” ovaj avion proizvodio od 1928. do 1932. godine. Zbog dužine leta avionu su dodati rezervoari za gorivo, a ugrađeni su i tada najmoderniji navigacioni instrumenti.

Nakon kratih priprema, 20. aprila 1927. godine Tadija i Leonid su krenuli u avanturu. Leteli su preko Beograda i Male Azije, odnosno Turske, do Alepa. Odatle su preko Bagdada išli do Basre, grada koji je danas na jugu Iraka. Od Bliskog istoka, pa sve do reke Ind često su ih pratile pustinjske oluje i jaki vetrovi, koji su avion skretali s pravog puta.

Iz Basre su leteli iznad Persijskog zaliva, a zatim iznad obale Arabijskog mora (severozapadni deo Indijskog okeana), pa sve do Karačija u britanskoj Indiji (današnji Pakistan). Od Karačija do Bombaja je bila poslednja etapa njihovog avanturističkog leta.

Piloti su uspeli i stigli su do cilja, a zatim su se posle 14.800 kilome-

tara, 14 etapa i 11 dana putovanja, tokom kojih je bilo i 89 sati efektivnog leta, vratili u Beograd, gde su sleteli 2. maja 1927. godine. U Zemunu je tada hrabre pilote

dočekalo oko 30.000 ljudi koji su došli da pozdrave svoje heroje. U julu iste godine Tadija i Leonid su odlikovani Ordenom belog orla četvrtog reda.

LEGENDA: TADIJA SONDERMAJER

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.