Muve vs. otpad

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - M. Stanić

Tim biologa s Prirodnomatematičkog fakulteta u Novom Sadu ove nedelje drugi put putuje u Južnoafričku Republiku, gde izučava insekte, ali i farme muva u Kejptaunu.

Tim biologa sa Prirodnomatematičkog fakulteta u Novom Sadu ove nedelje drugi put putuje u Južnoafričku Republiku, gde izučava insekte ali i farme muva u Kejptaunu.

EKSPEDICIJA - Snežana Radenković, Ante Vujić i Nevena Veličković, profesori sa PMF, imaće jedinstvenu priliku da rade na velikim farmama muva, čiji je masovni uzgoj, kako kažu, ekonomski isplativ.

Profesor Vujić objašnjava da je veštački uzgoj muva jako koristan, pogotovo zbog rešavanja organskog otpada, a dodaje da ideju za podizanje farme kakva postoji u Africi u Srbiji još niko nije ponudio.

Farme muva u Kejptaunu dnevno obrade 110 tona otpada

Dr Nevena Veličković

Njegova koleginica Nevena Veličković kaže da restorani iz Kejptauna svoj otpad dopremaju na farmu muva i time se reše 110 tona otpada dnevno.

- Od larvi muva pravi se hrana za životinje, čija je proizvodnja mnogo jeftinija, a ona ima mnogo proteina i u kombinaciji sa drugim vrstama hrane može se koristiti za ishranu stoke ili živine - navodi Veličkovićeva i dodaje da je drugi način da se iskoriste njihovo korišćenje u staklenicima, gde oprašuju biljke.

Novosadski profesori već su putovali na ekspediciju u Južnoafričku Republiku, a projekat na kojem oni učestvuju je među retkima koje u potpunosti pokriva Evropska unija. Vujić ističe da će znanja koja su tamo stekli ovde biti izuzetno korisna. Oni bi bili potpuno spremni da u Srbiji osposobe farme muva.

- Mi smo videli taj čitav proces. Najrealnije bi bilo da u Srbiji takve inicijative pokrenu gradovi i uz pomoć muva se reše dela otpada. Takva firma dobro zarađuje, ali iza svega stoji čista nauka - napominje Vujić.

Vujić kaže da se tokom svojih

istraživanja, koja se delom obavljaju u divljini, mogu sresti sa mnogim opasnostima, ali da su i na to spremni. Sreća je, dodaje, što velikih divljih životinja nema van ograđenih mesta.

NEVENA VELIČKOVIĆ ANTE VUJIĆ

SNEŽANA RADENKOVIĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.