Odlična plata, a niko se ne javlja na oglas

“Potreban radnik! Stalna dostupnost na telefonu, izdavanje predračuna, računa, izvoz i uvoz robe, tenderi i javne nabavke, plaćanja, obrada slika, fakultetska diploma, visok stepen opšte pismenosti, napredno poznavanje internet oglašavanja...”. Da li bist

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA -

APSURD - Živimo u vremenu visoke stope nezaposlenosti i još većeg siromaštva. Međutim, i dalje postoje oglasi za posao na koje se gotovo niko ne javlja. Ponekad ljude uplaši lista uslova, zahteva i kvalifikacija koje treba da poseduju. Dogodi se i da je oglas loše koncipiran, pa se, iako ste kvalifikovani za to radno mesto, zbog nerazumevanja zahteva ipak ne prijavite.

Veliki problem leži i u tome što poslodavci ne navode u oglasu šta nude kandidatima.

- Od poslodavaca sa previše zahteva u tekstu oglasa, mnogo je veći problem što ne navedu šta kandidat od njih može da očekuje. Ne napišu ništa o platama, beneficijama, radnom vremenu... U tom slučaju je jako teško da očekuju kvalitetne prijave

- kaže Dragan Šolaja iz “Infostuda”.

Kao primer navodi kompaniju koja posluje na globalnom nivou, a prilikom otvaranja predstavništva u Beogradu, tražila je da kandidati imaju radno iskustvo baš u njihovoj firmi, što niko ko je do tada živeo i radio u Srbiji nije mogao da ispuni.

- Isto tako, ima slučajeva, posebno u IT branši, da se traži poznavanje velikog broja platformi i programskih jezika, koji su potpuno različiti i gotovo je nemoguće da se sve to objedini u jednoj osobi. Tako imamo oglase gde se nudi plata od nekoliko hiljada evra, a ne bude nijedne prijave - kaže Dragan.

Ipak, što se tiče oglasa sa previše zahteva, Šolaja misli da su oni “mnogo bezbolniji” za kandidate.

- Uvek je bolje da unapred znaju šta se od njih očekuje, pa da znaju da li da konkurišu na oglas, nego da se prijave, dobiju posao, pa se onda od njih očekuje i ispunjavanje zadataka koji nigde u oglasu nisu navedeni - zaključije Šolaja.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.