Voleli ga ili ne, ovo su neke neobične činjenice o Fidelu

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA -

REKORD - Fidel Kastro je jedna od najfascinantnijih političkih figura u istoriji, a vest o njegovoj smrti odjeknula je svetom. Ovo su samo neke od neverovatnih činjenica o El Komandantu, diktatoru ili oslobodiocu.

Osim bavljenja revolucijom i vođenjem države, El Komandante je imao i nekoliko hobija, od kojih su najomiljeniji bili pecanje, kuvanje i čitanje.

Kastro drži rekord najdužeg govora u Ujedinjenim nacijama: 26. septembra 1960. godine govorio je ukupno četiri sata i 29 minuta. Ipak, Kastrov najduži govor trajao je sedam sati i deset minuta, a održao ga je 1986. godine na III kongresu Komunističke partije u Havani.

Prema rečima onih koji su pratili Kastrov lik i delo, kubanski lider bio je jedan od najvećih ženskaroša svih vremena, budući da se priča da je spavao s 35.000 žena!

On je tokom 1960-ih osnovao je ogromne volonterske kampove u kojima je 100.000 učitelja podučavalo stanovništvo i pripremalo ga za dalje školovanje. Danas je stopa pismenosti na Kubi 99,7%! Primera radi, stopa pismenosti u SAD je 86 odsto.

Kuba ima najbolje lekare na svetu, koji neretko leče Amerikance, Nemce, Ruse i ostale stanovnike velikih i moćnih zemalja. Štaviše, kubanskih lekara u razvijenim zemljama ima više nego lekara iz svih G8 zemalja zajedno! Ono što je najbolje za Kubance - zdravstvena nega je besplatna.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.