Četvrtaci svetski znaju matematiku

Učenici četvrtih razreda u Srbiji zauzeli su 27. mesto od 49 zemalja koje su učestvovale u međunarodnom istraživanju koje se bavi matematičkim dostignućima.

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

Srpski četvrtaci sa osvojenih 518 bodova na testu iz matematike i 525 na testu iz prirodnih nauka ostvarili su rezultate iznad proseka u međunarodnom istraživanju koje se bavi matematičkim dostignućima.

USPEH - Srpski đaci su sa osvojenih 518 bodova na testu iz matematike i 525 bodova na testu iz prirodnih nauka ostvarili rezultate iznad proseka koji iznosi 500 bodova. Prema postignućima iz matematike, Srbija se nalazi tik iza socioekonomski razvijenijih zemalja poput Kanade, Australije, Švedske, Slovenije, Nemačke...

Srpski đaci su učestvovali u TIMSS istraživanju, koje je projekat Međunarodnog udruženja za evaluaciju obrazovnih postignuća, a sprovodi se svake četiri godine i meri postignuća učenika iz matematike i prirodnih nauka. Postignuća se sprovode na dva uzrasna nivoa, u četvrtom i u osmom razredu osnovne škole.

Metodolog TIMSS istraživanja

Ivana Jakšić kaže da je u istraživanju učestvovalo 580.000 učenika četvrtog razreda iz 49 zemalja.

- Najveća vrednost istraživanja je što nam je pokazalo šta je to što omogućava naše dobre rezultate. To su, na primer, obrazovanje i zanimanje roditelja, predškolsko obrazovanje, rana jezička i matematička pismenost - kaže Jakšićeva.

Pol učenika pokazao je da su dečaci bolji matematičari, ali tek neznatno. Od školskih karakteristika, pozitivno gledanje na matematiku i samouverenje đaka je važno za bolji uspeh i istraživanje je pokazalo da oni koji imaju pozitivne poglede, imaju i bolje rezultate.

Pomoćnica ministra za osnovno i predškolsko obrazovanje Vesna Nedeljković je rekla da joj je čast da objavi rezultate koji Srbiju svrstavaju u vrh razvijenih zemalja.

- Imamo kolege i đake koji mogu da stanu rame uz rame sa kolegama iz zapadnih i bogatijih zemalja. Rezultati u odnosu na prethodno testiranje održano 2011. pokazalo je da se Srbija nalazi iznad proseka - poručila je Nedeljkovićeva.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.