Sledeći ajfon stiže sa 3D kamerom

Naredni Eplov telefon imaće mogućnost pravljenja 3D fotografija! Ako je sudeći po nagađanima bliskim kompaniji, Epl je navodno udružio snage sa LG ne bi li razvili naprednu tehnologiju koja bi trebalo da omogući dodavanje efekata za treću dimenziju, efika

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - A. Lađarević

Naredni Eplov telefon (ajfon 8) imaće mogućnost pravljenja 3D fotki. Epl je navodno udružio snage sa kompanijom LG kako bi razvili tehnologiju koja bi trebalo da omogući dodavanje efekata za treću dimenziju.

KAMERA - Ovi navodi stižu od “Korea Economic Daily” koji tvrde da će “LG Innotek” dualna kamera biti ugrađena u novi ajfon. Ona bi trebalo da bude unapređena sa 3D tehnologijom koju razvija Epl.

3D kamera ili, kako se nekad naziva, stereo kamera može da pravi slike na kojima je “uhvaćena” i treća dimenzija objekata koji su na njoj. Koristi slična sočiva kao profesionalne kamere koje se upotrebljavaju za snimanje visokobudžetnih filmova, a koji istovremeno snimaju dva kadra iste scene. Postavljeni su jedno preko drugog, a kada se dve fotografije istog predmeta, ali različite perspektive iskombinuju, dobija se iluzija “dubine”, odnosno treće dimenzije.

Ovi navodi imaju smisla kada se uzme u obzir da Epl naredne godine slavi deceniju od lansiranja svog prvog telefona pa je izvesno da pripremaju nešto veliku. U isto vreme, oni su već sarađivali sa kompanijom LG jer i “ajfon 7 plus” koristi njihova dualna sočiva za kameru.

Od ostalih nagađanja o telefonu koji će na tržište naredne godine najzanimljivije je pominjanje opcije “augmented reality” (AR). Epl planira da iskoristi napredne senzore koji prikupljaju podatke o onome što korisnik u realnom vremenu vidi kroz objektiv kamere i pretvara ih u digitalne informacije. Tako, AR kod nove Eplove kamere bi mogao da obogati “live view”, na primer, neke ulice, uz dodatak mape, informacijama o obližnjim zgradama ili da doda neke animacije. Pretpostavlja se i da će telefon imati zakrivljeni stakleni ekran, bežično punjenje, nove modele od 5 inča (12,7 cm) i 5,8 inča (14,7 cm), kao i da će biti uvedena nova “čisto bela” boja.

3D kamera koristi slična

sočiva kao profesionalne kamere za snimanje filmova

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.