Đinđić u centru Studentskog trga

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - dt

SPOMENIK - Spomenik Zoranu Đinđiću, koji će se nalaziti tačno preko puta Njegoša na platou Filozofskog fakulteta, postaće centralna tačka rekonstruisanog Studentskog trga.

Ovaj skver će, zajedno sa Vasinom ulicom, prema planovima grada biti pretvoren u pešačku zonu ispod koje će se izgraditi podzemna garaža, a završetak čitavog projekta predviđen je za mart 2018. godine. U tu svrhu Grad Beograd je još u februaru angažovao čuvenog arhitektu Borisa Podreku.

- Studentski trg kakav je danas i nije trg, već jedan hermafrodit ni park, ni ulica, ni skver. Njegov

izgled će biti potpuno drugačiji, a u centru će se naći spomenik Zoranu Đinđiću. Perfektno se uklopilo i to što će spomenik biti između stana u kome je Đinđić nekada živeo, Filozofskog fakulteta na kome je diplomirao i spomenika Njegošu. Taj se spomenik desio sam, ja ga nisam izmislio, samo sam ga isprovocirao - rekao je Podreka.

Konkurs za spomenik tragično nastradalom premijeru biće raspisan do kraja godine i biće međunarodnog karaktera. Umetnici neće biti ograničeni formom, te se u obzir neće uzeti samo skulpture već i stepenice, fontana ili neka druga metafora, sve dok je u tri dimenzije.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.