Užičanin leči lavove i geparde, a sanja - komplet lepinju

Veterinar Ivan Milojević četiri godine radi u Dubaiju, pa su mu pacijenti u arapskoj pustinji egzotični - od guštera i kornjača do opasnih mačaka

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

Ivan Milojević nije ni slutio kad je 1994. upisao Veterinarski fakultet da će službovati u arapskoj pustinji i da će mu pacijenti biti neobični.

EGZOTIČNO - Ivan je hteo da se lečenjem životinja bavi u Srbiji, u Beogradu je otvorio ordinaciju, pa na vreme shvatio - Srbija nije zemlja u kojoj se vrednuju legalne diplome i znanje. A za njegovo znanje čulo se u Emiratima.

- Nakratko sam otišao u Nemačku da potražim sreću, ali mi je iz Dubaija stigla ponuda da radim kao specijalista dijagnostike u klinici za kućne ljubimce. Četvrta je godina kako sam ovde, ne mogu da se žalim - priča Ivan za “Blic”.

U velegradu otetom od pustinje, gde su se pomešale razne civilizacije, dominantni kućni ljubimci su mačke.

- Manje su zahtevne od pasa jer ceo život mogu da provedu u stanu. To odgovara vlasnicima koji su zauzeti obavezama, a muslimani ih po verskim ubeđenjima mogu držati u kući, za razliku od pasa koje smatraju prljavim - kaže Milojević.

U kliniku za kućne ljubimce u ovoj zemlji navraćaju mu razne egzotične životnje, pa i one opasne.

- Radim dijagnostiku papagaja, kunića, kornjača, guštera - gekona... Ranije je bilo mladih geparda i lavova, ali više ne jer je zakonom zabranjeno da se drže kao ljubimci - priča Ivan, koji je stekao iskustvo u lečenju egzotične faune.

- Lavovi i gepardi su polupitomi i uglavnom su ih dovodili za vakcinaciju. Geparda sa slomljenom nogom, zbog ogromnog bola koji je trpeo, ali i oštrih zuba, morao sam uvesti u anesteziju. Kornjačama se radi rendgen pod oklopom zbog zaostalih jaja, pa se vlasnicima daju preporuke kako da ih izlegu - priča Ivan.

Lokalno stanovništvo, dodaje, čini 15 odsto življa Dubaija. Pomešalo se 200 etničkih grupa. Najuticajniji su Evropljani, Amerikanci i Arapi, iako su brojniji Indijci, Filipinci... Ivan kaže da odnos prema životinjama zavisi od kulture iz koje vlasnici potiču, pa ih zapadnjaci

V. Lojanica

često tretiraju kao decu, dok Arapi to ne čine.

Kad navre nostalgija, Ivan pokuša da je zaleči u srpskom restoranu. Ima tu naših kuvanih jela, bureka, ali užički specijalitet broj jedan, komplet lepinja, nikako da stigne na meni.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.