On ne zna za TV, internet, mobilni, nije čuo za Mesija

Džumadžul (15) živi sam sa ženom u kamenoj kući i nastavlja tradiciju Vaki naroda. Ovaj tinejdžer živi u izolovanoj regiji u Avganistanu

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - T. Čukić

VAKI - Sada živi sam sa ženom u kamenoj kući i nastavlja tradiciju Vaki naroda. Povremeno obiđe roditelje, koji su udaljeni dva dana hoda, a trenutno čeka ženu da mu se vrati jer je otišla sa stadom kako bi pronašla nove pašnjake za goveda. Na dva meseca.

Vaki narod potiče sa planinskog venca Pamir u Avganistanu, totalno izolovanom mestu okruženom stadima jaka, vrsti krupnog goveda koje može da dostigne težinu i do 1.000 kilograma. Fotograf Erik Laforg je tokom posete Avganistanu i izolovanim delovima zemlje upoznao ovog intrigantnog tinejdžera koji živi kao samotnjak nastavljajući tradiciju svog naroda.

Iako Vaki narod živi u skladu sa tradicijom, ipak je tehnologija uspela da zaluta i među njih. Džumadžulov brat od ujaka je u selo kod njegovih roditelja doneo solarne ploče koje koriste za osvetljavanje domova.

- Moj ujak, koji je na čelu sela gde živi cela moja porodica nedaleko odavde, jednom je otišao u grad Išakašim. Njegovi utisci nas nisu zaveli da pomislimo o modernijem življenju. Rekao nam je: Tamo za sve moraš da platiš i sve je skupo, a mi posedujemo samo naša goveda - priča mladić.

Ranije je živeo sa roditeljima, koje sada obilazi jednom u tri meseca.

- Roditelji su mi udaljeni dva dana hoda. Imam braću i sestre koji žive sa njima, oni se bave stočarstvom, uzgajaju goveda - rekao je Džumadžul.

Trenutno je odvojen od žene koja je sa stadom u potrazi za novim pašnjacima.

- Kuću delim sa ženom. Po tradiciji Vaki naroda ranije smo se venčali. Supruga je trenutno otišla sa stadom da traži nove pašnjaka, vratiće se kroz dva meseca - priča mladi

Džumadžul.

Džumadžul je petnaestogodišnjak koji nema mobilni, ne gleda TV, ne zna za poznate fudbalere, ne koristi internet. On živi u izolovanoj regiji Pamirskog planinskog lanca u Avganistanu i gaji goveda. Oženio se sa 15 godina i napustio roditeljski dom.

DŽUMADŽUL RODITELJE

VIĐA TEK POVREMENO Čeka ženu da mu se vrati jer je otišla sa stadom... na dva meseca

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.