Povećanje poreza na imovinu do 2%

Stopa poreza na imovinu naredne godine moći će da bude veća najviše do dva odsto u odnosu na ovogodišnju, odlučila je juče Skupština grada Beograda.

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - D. Tulimirovićllll

Stopa poreza na imovinu naredne godine moći će da bude veća najviše do dva odsto u odnosu na ovogodišnju, odlučila je juče Skupština grada.

AMANDMAN - Odbornici su usvojili dopunu odluke o visini stope poreza na imovinu i prihvatili amandman gradonačelnika Siniše Malog da se porez na imovinu može povećati do dva odsto, a ne kao što je prethodne godine bilo čak 80 odsto. To u praksi znači da ako ste ove godine plaćali porez na imovinu od 10.000 dinara, naredne iznos nikako neće smeti da bude veći od 10.200.

Kako je ranije objasnio predsednik parlamenta Nikola Nikodijević, prosečnu cenu kvadrata po zonama određuje promet u jednoj godini, i to je osnovica poreza za narednu godinu (vidi tabelu). Porez se određuje na osnovu cena ostvarenih u prometu određene vrste nepokretnosti od 1. januara do 30. septembra.

Upoređujući prosečne cene kvadrata iz 2016. i predviđene za 2017. godinu, vidi se da je najveća razlika, od oko deset odsto u prvoj zoni, ali da su skuplji stanovi i u ostalim zonama, sa izuzetkom najskuplje ekstra zone, u kojoj je čak došlo do blagog pojeftinjenja. Međutim, porez neće biti veći deset, već maksimalno dva odsto.

Prema rečima Nikodijevića, tamo gde je cena bila niža i poreska osnovica će biti niža nego ove godine, dok je negde cena kvadrata ove godine bila viša, što će usloviti i povećanje poreza. Ali, maksimalno do dva odsto.

- Projekcijama koje smo dobili po zonama, videli smo da povećanje ide pet-šest odsto u nekim zonama, dok se u drugim smanjuje. Da ne bismo bili u minusu, došli smo do rešenja od dva odsto koje građani neće osetiti, a budžet će biti konstantan. Broj onih koji ne plaćaju porez na imovinu je veliki - rekao je Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika.

Spomenici Hiršfeldu, Tepiću i Sondermajeru

Majoru Milanu Tepiću biće podignut spomenik u blizini ulice koja nosi njegovo ime, dok će biste u Beogradu dobiti poljski lekar Ludvik Hiršfeld (u dvorištu Srpskog lekarskog društva) i srpski pilot Tadija Sondermajer (na opštini Stari grad), odlučeno je danas na sednici gradskog parlamenta.

Asturijas za Andrića

Deo Beogradske ulice, od Bulevara kralja Aleksandra do Ilije Garašanina, nosiće ime po profesoru Mihailu Đuriću, dok će ulica Nova 111 u Višnjičkoj banji nositi naziv po gvatemalskom nobelovcu, piscu Migelu Anhelu Asturijasu. On će ulicu dobiti na inicijativu naše ambasade u Meksiku da se izvrši “razmena ulica” tako što bi ulice bile nazvane po dvojici nobelovaca – u Gvatemala Sitiju po Ivi Andriću, a u Beogradu po Migelu Anhelu Asturijasu.

VREDNOST KVADRATA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.