Kragujevac: Narodne heroje prodali na kilo

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - N. Raus

Biste koje su nekada obeležavale Park narodnih heroja u Kragujevcu i druge trgove, ukupno 19, ukradene su i nema im traga. Niko nije kažnjen za njihovo skidanje.

LOPOVLUK - Otkupna cena bronzanog spomenika je 420 dinara po kilogramu. Jedna bista ima oko 30 kilograma, pa ispada da su svi narodni heroji pretopljeni kao sekundarne sirovine za ukupno 300.000 dinara.

Prema rečima profesora Željka Zirojevića, predsednika SUBNOR Kragujevca, samo je u Parku narodnih heroja bilo 16 bista. Biste su od devedesetih pa do danas kradene, prodavane, pretopljene. SUBNOR je uspeo da sačuva nekoliko njih, pa je sada bista Miloja Pavlovića postavljena ispred Prirodno-matematičkog fakulteta. Druga je bista Raje Nedeljovića, koju je napravio čuveni vajar Oto Logo, koja je postavljena ispred spomen-kuće u selu Dulene.

- Bista Milutina Lukovića nalazi se na Vroškom groblju, gde je on i sahranjen. Ima bista koje su bile skinute kako bi se sprečila njihova krađa. Čuvane su u JKP „Erozija“i nestale su iz magacina - kaže naš sagovornik i dodaje:

- Mi tražimo da se te biste ponovo naprave i da se Park narodnih heroja ponovo podigne.

Odlivci svih bista postoje i ima mogućnost da se one ponovo izliju.

I “Večiti plamen slobode”, vatra koju je upalio Tito prilikom posete Šumaricama 1978, kraden je dva puta. Gorionik od bronze, vredan 250.000 dinara, ukraden je 2011. i 2013. Zbog težine, drugog puta lopovi nisu mogli da ga odnesu, pa je pronađen oko kilometar dalje.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.