Još 700 IT studenata na budžetu

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - M. Rašić

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će sledeće godine na budžetu biti 700 IT studenata više nego ove. “Za tri godine trebalo bi da podignemo broj IT stručnjaka za 3.000", kaže ministar povodom 100 dana rada njegovog kabineta.

Više studenata informacionih tehnologija - samo je jedan od ciljeva koje je ministar Mladen Šarčević istakao na sastanku povodom prvih sto dana rada. Već sledeće školske godine biće upisano 700 ajtijevaca više na budžetu.

STUDIJE - Za tri godine trebalo bi da podignemo broj takvih stručnjaka za još 3.000, a u prvoj godini ćemo za 700, iz postojećih kapaciteta. Jedan od najvećih problema jeste nedostatak prostora, za šta smo na nivou vlade izdvojili sredstva, a kako bi zadržali studente spremamo dodatne mere u vidu ozbiljnih stipendija. Reč je o 15 fakulteta, za neke smo rešili trajno, za neke privremeno, a za ostale tražimo rešenja - kaže za ministar prosvete Mladen Šarčevič.

Osim povećanja broja budžetskih mesta za studente koji se obrazuju u oblasti IT, u sferi visokog obrazovanja planirana je i promena upisne politike, uvođenje limita od 48 poena za studije na budžetu, rešavanje problema zgrada Biološkog i Geografskog fakulteta...

Kada je reč o predškolskom obrazovanju, u febru-

aru sledeće godine počinje primena kredita Svetske banke u iznosu od 50 miliona dolara. Deo je planiran za adaptaciju objekata. U toku je i optimizacija mreže ustanova, čime će se rešiti problem više od 4.000 predškolaca.

Kako ističe specijalna savetnica ministra Dragana Milovanović, najveći zalogaj predstavljaju učenici koji sledeće godine kreću u 5. razred osnovne škole.

- Informatika i izmene tehničkog obrazovanja samo su neke od promena. Ključno je preći na ishodno planiranje, što znači da se neće menjati

udžbenici, već metodologija rada - objašnjava Milovanovićeva.

Prema rečima ministra, zaposlene u školama očekuju obuke, između ostalog kako bi se prešlo i na elektronske dnevnike. Planiran je i rad na reformi gimnazija, a kako navodi Šarčević, učinjeni su ogromni pomaci na polju dualnog obrazovanja.

- Za sada dualno obrazovanje postoji paralelno sa srednjim stručnim obrazovanjem, ali za tri godine bi to trebalo da bude osnovni model - kaže Šarčević i dodaje da će se saradnja sa privredom ostvarivati na više polja.

Za tri godine trebalo bi da podignemo broj IT stručnjaka za još 3.000. Spremamo i dodatne mere u vidu ozbiljnih

stipendija: Mladen Šarčević

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.