SAVETI PSIHOLOGA: KAKO DA MALA MATURA PROĐE BEZ VELIKOG STRESA

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

Više od . osmaka širom Srbije ove nedelje polagaće završne ispite za upis u srednje škole. Mala mature biće održana od . do . juna, a svršeni osnovci polažu testove iz srpskog, matematike i kombinovani iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije. Ocene i uspeh iz šestog, sedmog i osmog razreda nose  bodova, a testovi  (svaki po ).

OSMAKE od kada su se raspustili drma trema zbog male mature, a kako priznaju, najviše muke zadaje im kombinovani test. Psiholozi savetuju da ovih nekoliko dana pred prvi test treba da provedu u rešavanju testova, iščitavanju gradiva i relaksiranju, a da nikako ne treba da se preforsiraju učenjem. Takođe, mali maturanti bi stalno trebalo da imaju na umu ovu rečenicu: ŠTA GOD DA BUDE, JA ĆU SE S TIM IZBORITI!

Svi koji se plaše blokade mogu kod kuće da organizuju simulaciju testa, spavalice bi do srede trebalo da ustaju ranije, a preporuka je i lakši doručak - i zbog stresa i zbog eventualnih vrućina.

Što se tiče samog polaganja testova, savet je da se prvo urade zadaci koji su najlakši, pa tek onda teži. Dva sata, koliko traje svaki od testova, dovoljno je vremena, pa je vrlo važno da se svaki zadatak dobro pročita, razmisli o njemu, pa tek onda daju odgovori. Đaci ne smeju zaboraviti da ponesu đačku knjižicu s overenom fotografijom i upisanim identifikacionim brojem, kao ni pribor za rad.

I još jedna važna stvar, učenici treba da se oslobode apsolutističkog zahteva “ja moram” i da umesto toga govore “voleo bih, želeo bih,

bilo bi lepo”. Isti saveti važe i za roditelje.

- Roditelji bi trebalo da budu podrška deci, a ne da im unose dodatnu nervozu, jer to izaziva kontraefekat. Umesto da kažu “jao, šta ako ne uspeš”, trebalo bi da govore “uradi najbolje što možeš”, “toliko đaka je položilo, zašto ne bi i ti”. Roditelji moraju da budu najveća podrška deci - ističe školski psiholog Marina Nadejin Simić. mr llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.