VUČIĆ U KAZAHSTANU U DRUŠTVU PUTINA, ĐINPINGA, MODIJA...

24 Sata (Serbia) - - POLITIKA / DRUŠTVO / EKONOMIJA -

PREDSEDNIK SRBIJE Aleksandar Vučić boravio je prošle nedelje u zvaničnoj poseti Kazahstanu. Vučić je predsedniku Senata parlamenta Kazahstana Kasimu Žomartu Tokajevu uručio Orden srpske zastave prvog stepena, dok je biblioteci Lidera nacije u Astani, u kojoj je i počeo posetu, poklonio kopiju knjige Miroslavljevo jevanđelje.

Biblioteka u Astani je napravljena kao muzej i posvećena je životu prvog predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, sa kojim se Vučić takođe sastao. Predsednik Srbije je sa premijerom Kazahstana Bakitžanom Sagintajevom razgovarao o bilateralnim odnosima dve zemlje, kao i podsticanju privredne saradnje, jer, kako je istaknuto, “ekonomska saradnja Srbije i Kazahstana ne prati u dovoljnoj meri dobre političke odnose dveju zemalja”. Vučić je pozvao Sagintajeva na inauguraciju 23. juna.

Predsednik Srbije obišao je i dve kompanije koje se bave namenskom industrijom i sa njihovim rukovodstvom razgovarao o mogućnostima ulaganja u Srbiji i saradnji sa srpskom namenskom industrijom. Takođe, delegacija Srbije prisustvovala je svečanom otvaranju izložbe “Astana Ekspo 2017”.

Vučić se na izložbi sreo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom gde su razgovarali o trenutnoj situaciji na Balkanu. Putin je u razgovoru iskazao zainteresovanost za stavove Srbije o aktuelnim problemima, a hteo je i da čuje planove i razmišljanja Srbije o odnosu sa susedima. Vučić se sreo i sa predsednikom Kine Si Đinpingom sa kojim je razgovarao o investicijama Kine u Srbiju i njihovom napretku.

Predsednik Srbije rekao je da je srećan i ponosan, pre svega zbog građana Srbije, što može da prisustvuje otvaranju „Ekspa 2017“zajedno sa svetskim liderima poput Putina, Đinpinga, španskog kralja Felipea VI, indijskog premijera Narendra Modija i drugih šefova država ili vlada.

- Srbija gradi novi imidž i novo lice prema celom svetu, ne samo prema Zapadu, već i ovde ka Istoku. Naša zemlja sa tek nešto više od sedam miliona stanovnika, teritorijalno mala, posebno u poređenju sa Kazahstanom, koji je deveti po površini u svetu, uspela je da zauzme veoma visoko mesto zbog naše politike očuvanja nezavisnosti i suvereniteta i samostalnog donošenja odluka u spoljnopolitičkom delovanju i obraćanju - istakao je Vučić.

„Ekspo 2017“je svetska izložba na kojoj učestvuje više od 115 zemalja i 22 međunarodne organizacije. Kazahstan je u izložbu uložio četiri milijarde evra. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.