“tibor je pokazao razliku između čoveka i junaka”

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - rt

Spomenik Tiboru Cerni, jednom od  pripadnika Vojske Jugoslavije koji su stradali u odbrani karaule Košare kod Đakovice u toku NATO agresije . godine, otkriven je u Debeljači kod Kovačice. Spomenik su otkrili Tiborova majka Kata Cerna i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 NIKADA TOLIKO MNOGO NAS nije dugovalo toliko beskrajno mnogo tako malenom broju njih. Na Košarama ih je bilo 108 mrtvih, položenih života za sve naše, prekinutih sudbina da bismo mi danas imali svoju. Tibor Cerna, nad čijom bistom stojimo, jedan je od 108 kojima dugujemo. Stao je pred metak i izgovorio najveću rečenicu tog malog, prljavog i neopisivo strašnog rata koji nam je agresor nametnuo. Rekao je: “Za ovu zemlju vredi umreti”, i uradio je to - izjavio je Vučić na otkrivanju spomenika.

Kata Cerni poručila je državi da vodi računa i da se seća onih koji su poginuli, da ne bi bilo da je njihova žrtva uzaludna, a da posebno vodi računa o onima koji su preživeli i o budućnosti njihove dece.

Predsednik Srbije najavio je i da će doneti odluku o dodeli spomenice kojom bi se obeležavala bitka na Košarama, ali i da će se nastojati da se izgradi centralno spomen-obeležje. Ordeni će se dodeliti svakom od 108 junaka koji su dali život za srpske Košare.

Tibor Cerna (21) bio je vojnik 125. brigade motorizovane pešadije Vojske Jugoslavije (VJ), koji je kao komandir streljačkog odeljenja poginuo u odbrani karaule Košare. Prema tvrdnjama svojih drugova iz jedinice, Cerna je tokom borbi 27. aprila 1999. svojevoljno napustio zaklon da bi pomogao da se otkrije položaj neprijateljskog snajperiste, kako se veruje, pripadnika francuske Legije stranaca, koji je danima zadavao mnogo problema VJ.

Nakon što je napustio rov, Cerna je pogođen metkom u grudi, ali je, iako teško ranjen, uspeo da se održi na nogama do sledećeg metka koji ga je pogodio u vrat, što je bilo prvi put da je taj snajperista pucao dva puta sa istog mesta. To je omogućilo snajperisti VJ da otkrije položaj neprijatelja i da ga likvidira.

- Tibor je uradio nešto što pravi razliku između čoveka i junaka, što deli običan od velikog života i što čini da smrt ne bude kraj, već početak večnosti - rekao je predsednik Srbije.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.