Formirati ZSO i otvoriti još poglavlja sa srbijom

24 Sata (Serbia) - - POLITIKA / DRUŠTVO / EKONOMIJA -

Evropska unija . juna otvoriće još dva pregovaračka poglavlja sa Srbijom. Radi se o poglavlju , o pravima intelektualne svojine i poglavlju , koje se odnosi na carinsku uniju. Evropski parlament je prošle nedelje usvojio Rezoluciju o Srbiji u kojoj je, između ostalog, pozvao zemlje članice na otvaranje poglavlja sa Srbijom.

EVROPSKI PARLAMENT EP usvojio je rezoluciju o Srbiji u kojoj se ukazuje na napredak u reformama i od EU traži da u pregovorima o prijemu Srbije otvori nova poglavlja.

- Srbija je učinila važne korake ka normalizaciji odnosa s Kosovom - stavili su do znanja poslanici koji su rezoluciju usvojili sa 524 glasa “za” od prisutnih 673.

EP je istakao nužnost formiranja Zajednice srpskih opština na KiM, a u posebnoj rezoluciji o Kosovu predočio da je za to odgovorna vlast u Prištini. Izvestilac za Srbiju Dejvid Makalister rekao je da “poruka da Srbija ima evropsku perspektivu mora biti jasna, reč je o zemlji koja na vrlo jasan način napreduje ka Uniji”.

- Zadovoljan sam. Jasna većina je glasala za moj izveštaj. To pokazuje da velika većina poslanika Evropskog parlamenta podržava nastavak proevropske orijentacije Srbije - izjavio je Mekalsiter.

On je ocenio da je Srbija “država koja može da inspiriše kada je u pitanju sprovođenje reformi na putu ka EU”.

- Srbija stremi ka uspešnoj integraciji, sprovode se institucionalne i ekonomske reforme. Međutim, još treba učiniti na polju borbe protiv korupcije, popravljati stanje u medijima i stremiti boljim odnosima u regionu - rekao je Mekalister, istakavši i da Srbija treba da ujednačava svoju spoljnu politiku sa EU.

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da rezolucija pokazuje jasan napredak Srbije ka EU.

- Konsenzus je postignut u pogledu ocene da je Srbija dobro napredovala na putu evropskih integracija, posebno u oblastima ekonomskih reformi, borbe protiv korupcije i vladavine prava - rekla je Joksimovićeva.

Kako je istakla, posebno je naglašen napredak u domenu regionalne saradnje i okrenutosti Srbije ka miru i dijalogu. Dodala je da je pozitivno ocenjeno i to što je Srbija započela borbu protiv korupcije, šta je uradila i radi na reformi pravosuđa, u sferi medijskih zakona... ali da na tim poljima i dalje treba da se radi.

- To su sve stvari koje su problematične i u mnogim zemljama EU i to nije samo specifično za Srbiju - ukazala je Joksimovićeva. rt llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.