“Biće problema, ali nema kontrole Prištine nad Srbima”

24 Sata (Serbia) - - POLITIKA / DRUŠTVO / EKONOMIJA -

“ŽELIMO OZBILJAN DIJALOG s Albancima, ali moraju da znaju da želimo i da očuvamo interese Srba i Srbije na Kosovu i Metohiji”, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Takozvana ratna ili veteranska koalicija stranaka, koja je dobila većinu na izborima na Kosovu i Metohiji, ona je grupacija koja je najotvorenije pretila Srbima i to će nam stvoriti mnogo problema - rekao je Vučić, ali i ukazao na to da ta koalicija u Prištini sad ima naspram sebe jedinstven blok političkih predstavnika Srba koji će štititi interese Srba i Srbije na KiM.

On je rekao da je ključno da Albanci nisu kod Srba uspeli da ostvare ono što su želeli, “ni oni ni neki spolja”, a to je da imaju neku vrstu kontrole nad srpskim poslanicima u donošenju odluka na Kosovu.

- Ishod prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu predstavljaće teškoće, ali mi ćemo se boriti da sačuvamo stabilnost i nastavimo dijalog - dodao je predsednik.

Na osnovu preliminarnih rezultata, Srpska lista osvojila je devet mesta, a Samostalna liberalna stranka jedno poslaničko mestu u novom sazivu Skupštine Kosova. Od 120 mesta u kosovskoj skupštini, predstavnicima srpske zajednice pripada 10 mesta, a isti broj poslanika predviđen je i za sve predstavnike drugih manjinskih zajednica. Konačni rezultati izbora očekuju se tokom ove nedelje. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.