Srbija alarmirala svet: Pronađena nova opasna droga 800 puta jača od marihuane

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO -

SRBIJI JE PRVA U SVETU PRONAŠLA i zaplenila novu drogu, koja je 800 puta jača od marihuane. Radi se o psihoaktivnoj supstanci, sintetičkom kanabinoidu, koji kod ljudi može da izazove teška zdravstvena oštećenja.

- Ovo je svetski važna vest s obzirom na to da će informaciju iz Srbije preko sistema ranog upozoravanja dobiti sve zemlje Evropske unije. Kod nas će ova droga odmah biti stavljena na listu zabranjenih psihoaktivnih supstanci - rekla je za “Blic” dr Jelena Janković, rukovodilac Centra za rano upozorenje o novim psihoaktivnim supstancama u Ministarstvu zdravlja.

Ona objašnjava da je zahvaljujući dobroj koordinaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, po prvi put identifikovana nova psihoaktivna supstanca koja je po svojoj strukturi sintetički kanabinoid (5FMDMB-PINACA).

- Ova supstanca pripada grupi psihoaktivnih supstanci koje mogu izazvati teško oštećenje zdravlja ljudi. Sintetički kanabinoidi imaju 100 do 800 puta jače delovanje od kanabisa i javljaju se o u obliku smole, belog praha, kristala, ulja, biljne mešavine. U Evropskoj uniji je do danas prijavljeno 134 vrsta sintetičkih kanabinoida i to je najveća hemijska grupa koja se prati u Sistemu ranog upozoravanja. Proizvodi se najčešće u Kini i Indiji, a često se pakuju u Evropi objašnjava dr Janković. st llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.