Novi izgled starog savskog mosta

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD -

GRADONAČELNIK SINIŠA MALI i glavni urbanista Milutin Folić predstavili su rezultate urbanističko-arhitektonskog konkursa za rekonstrukciju Starog savskog mosta. Izgradnja će početi sledeće godine, a procena je da će most koštati oko 30 miliona evra.

Za najbolje rešenje konkursa izabrana je ponuda Saobraćajnog instituta CIP, a gradonačelnik je naveo da se u izgradnju novog savskog mosta ulazi iz tri razloga: saobraćajnog, bezbednosnog i estetskog.

- Kada je reč o prvom razlogu, Stari savski most svojim kapacitetom ne može da zadovolji postojeće saobraćajne potrebe, dok će novim mostom njegov kapacitet biti mnogostruko povećan. Drugi razlog je bezbednosni, jer je Stari savski most rađen u toku Drugog svetskog rata i postavljen je na drvenim šipovima, što ga čini nesigurnim za saobraćaj - rekao je Mali i dodao da će se most estetski uklopiti u viziju modernog Beograda, a da pritom neće izgubiti svoju prepoznatljivost.

Mali je istakao i da je izbor rešenja za izgradnju novog mosta na Savi uklopljen u strategiju da se grad spusti na obale i da se iskoristi ogroman potencijal dve reke. Novi most će biti pešački, biciklistički, drumski i tramvajski, a preko njega će u budućnosti saobraćati i metro. Gradonačelnik je najavio povezivanje novog savskog mosta sa tunelom od Ekonomskog fakulteta do Pančevačkog mosta, čiji se projekat očekuje do kraja godine.

Mali je istakao da je predlog da se konstrukcija Starog savskog mosta postavi na drugu lokaciju dok bi građani u narednim mesecima bili uključeni u kampanju, s ciljem da se sačuva deo istorije. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.