Više od pola milijarde evra u primarnu infrastrukturu

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD -

BEOGRAD JE JEDINI GRAD u Evropi koji nema nijednu fabriku za prečišćavanje otpadnih voda, sve ide direktno u Savu i Dunav i to je veliki ekološki problem za grad i za zdravlje ljudi, rekao je gradonačelnik Siniša Mali nakon sednice Skupštine grada.

- Sam projekat interceptora, koji se radi od 1989. godine, gotov je. Sa kineskim partnerima smo ušli u detaljne pregovore oko finansiranja tog projekta, koji podrazumeva da se od Novog Beograda, crpne stanice Ušće, završi interceptor sve do Velikog Sela. Vrednost investicije je 269 miliona evra, zajedno sa izgradnjom postrojenja za preradu i prečišćavanje otpadnih voda koje bi onda prečišćene išle u Dunav - rekao je Mali, precizirajući da očekuje da će ovaj projekat krenuti da se realizuje na proleće sledeće godine.

Govoreći o problemu sa deponijom u Vinči, gradonačelnik je istakao da je ova vlast pre dve i po godine počela da se bavi rešavanjem tog problema.

- Bilo je potrebno prvo obezbediti sredstva, pa definisati javno-privatno partnerstvo i očekujemo da 13. jula dobijemo ponude za taj posao kako bismo zauvek rešili problem otpada. To je projekat od 300 miliona evra. Sa 269 miliona za kanalizaciju i fabriku za prečišćavanje otpada, u kojoj će se proizvoditi toplotna i električna energija, to je ukupno preko pola milijarde evra investicija samo u primarnu infrastrukturu, koja znači bolje zdravlje i bolji kvalitet života ljudi u našem gradu - rekao je Mali.

Na sednici gradske skupštine doneta je odluka o pridruženom članstvu Beograda asocijaciji gradova „Eurocities”, odluka o uspostavljanju saradnje između Beograda i Šangaja, kao i odluka o uspostavljanju saradnje Beograda i Moskve. Takođe, doneto je i rešenje o dodeli naziva parku na teritoriji opštine Novi Beograd „Park Republike Argentine”. Ovaj park je oivičen ulicama Dušana Vukasovića, Evropskom i Japanskom. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.