Vrata EU su još otvorena za Britaniju

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je nakon susreta s britanskom premijerkom Terezom Mej da su vrata za ostanak Velike Britanije u EU još otvorena.

24 Sata (Serbia) - - PLANETA -

 NARAVNO, VRATA SU OTVORENA sve dok se pregovori o Bregzitu ne završe - rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Mejovom u Parizu.

Ova izjava stigla je samo nekoliko dana pre nego što su Evropska unija i britanska vlada objavile u zajedničkom saopštenju da će pregovori o izlasku Velike Britanije iz EU početi 19. juna.

Poseta Tereze Mej Jelisejskoj palati dogodila se usred komplikovane političke situacije u Velikoj Britaniji, gde je izgubila apsolutnu većinu u parlamentu, zbog čega joj preživljavanje na premijerskoj funkciji zavisi od teških koalicionih ustupaka. Francuski list “Liberasion” povukao je zanimljivu paralelu između Tereze Mej i Margaret Tačer. Naime, nekadašnja konzervativna premijerka Margaret Tačer posetila je francusku prestonicu 1990. godine - baš uoči svog pada.

Glavna tema susreta bio je jedan od gorućih problema na Starom kontinentu - teroristički napadi islamskih ekstremista. Deo dijaloga vodili su za radnom večerom, posle čega su predsednik Francuske i premijerka Velike Britanije zajedno otišli na “Stadion Francuske”, gde je održan omaž žrtvama nedavnih terorističkih napada u Londonu i Mančesteru. Naime, Francuzi su na isti način odali počast stradalima u Engleskoj, kao što su to Englezi priredili Francuzima 17. novembra 2015. godine na Vembliju, četiri dana posle terorističkih napada u Parizu, kada su svi navijači na prijateljskoj utakmici zajedno pevali “Marseljezu” i “Bože, čuvaj kraljicu”. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.