upisuju medicinu i it smerove zbog brzog zaposlenja i dobre zarade

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO - mr

Vazduhoplovna akademija, medicinske i elektrotehničke škole sve su popularnije među malim maturantima jer garantuju brzo zaposlenje i dobru zaradu. Mali maturanti koji su prošle nedelje polagali prijemne testove, . i . juna podnosiće liste želja za upis u srednje škole.

 DECA SU IZUZETNO PRAKTIČNA, upisuju smerove sa kojima će brzo doći do posla i imati veću prohodnost na fakultetu - ističe Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

Kako objašnjava, učenici se sve više opredeljuju za elektrotehničke, a učenice za medicinske škole.

- Tehničar za IT, administrator mreže i elektrotehničar računara su smerovi za koje se uglavnom opredeljuju mladići, dok učenice upisuju za farmaceutskog i fizijatrijskog tehničara. Na trećem mestu su finansijski i pravni tehničari, kao i smerovi usmereni na bankarstvo i osiguranje, a vrlo su traženi i turistički i kulinarski tehničari. Takođe, velika je navala i za Vazduhoplovnu akademiju, gde po sedmoro konkuriše za jedno mesto - nabraja Antić.

U manjim gradovima ovi profili su znatno traženiji od gimnazijskih.

- To se vidi po broju bodova. Na primer, u Ćupriji ili Vranju za upis u gimnaziju je potrebno 50-ak bodova, dok je za medicinske škole neophodno više od 90 - ističe Antić.

Kako priča direktor Vazduhoplovne akademije dr Goran Cvijović, prošle godine je prosečan broj poena neophodan za upis bio 91,08.

- Interesovanje je veliko zbog atraktivnih profila, činjenice da smo jedina vazduhoplovna škola u Srbiji, a učenici po završetku dobijaju licence i dozvole za rad. Svi profili su rađeni po dualnom modelu, sarađujemo sa “Jat tehnikom”, “Er Srbijom”... - priča Cvijović.

Miodrag Sokić iz Foruma beogradskih gimnazija ističe da se i ove godine najveća navala očekuje za upis Treće, Četrnaeste, Trinaeste i Devete beogradske gimnazije.

- Njih upisuju samo đaci sa velikim brojem poena, u Devetoj i Desetoj minimum je 94,5 bodova, dok je u Trećoj granica na čak 99 poena. S druge strane, ako ne računamo škole na obodu grada, najlakše je upisati Četvrtu, Dvanaestu, Osmu i Sedmu beogradsku gimnaziju. Međutim, to nije zato što one ne rade dobro, naprotiv, u pitanju su drugi faktori, poput lokacije - smatra Sokić.

Konačni rezultati male mature biće objavljeni 23. juna

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.