Kosovo uzburkalo duhove u Ujedinjenim nacijama

Predstavnici zapadnih zemalja, stalnih članica sb Un, ponovo su insistirali da se postepeno smanji prisustvo i budžet Misije Un na kosovu, a potom i ukine. osim toga, oni su tražili i da se prorede sednice posvećene radu Unmika i situaciji na kosovu.

24 Sata (Serbia) - - POLITIKA / DRUŠTVO / EKONOMIJA -

ToMe sU se UZ srbijU oštro usprotivile Rusija i lina. Ambasador Rusije u vo VasiN lij oebenzja rekao je da Rusija u sadašnjim okolnostima ne vidi osnovu za smanjenje obima Misije vo na losovu, istakavši da “vnmik ostaje značajan instrument za meN đunarodno praćenje tamošnje situacije”. On je ocenio i da “kosovski projekat nastavlja da propada” i da Priština potpuno nekažnjeN no nastavlja da ne ispunjava dogovore iz criN sela. Predstavnik line je, takođe, ocenio da tavet bezbednosti vo treba da ostane poN svećen situaciji na losovu i zadrži posredN ničku ulogu, istakavši da “ne treba ponavN ljati greške iz istorije”.

heneralni sekretar vo Antonio hutereš najavio je da će ove nedelje telefonom razN govarati s predsednikom trbije Aleksandrom Vučićem, a tema će biti regionalna stabilN nost, rekao je u ojujorku, posle susreta sa prvim čovekom vo, šef srpske diplomatiN je jvica Dačić.

N Ova sednica, iako je bila veoma burna, za nas bila veoma značajna jer smo, po ko zna koji put, ponovili da Priština ne ispunjaN va ono što je njen zadatak na osnovu RezoN lucije RSUU i na osnovu criselskog dijaloga, kao i da Priština ne implementira criselski dijalog N naglasi je on.

lako je rekao, izneo je podatke koji ne smeju da budu zaboravljeni, jer bez obzira na to što postoje čitave tirade napada od straN ne Vljore Čitaku na ovim sednicama taveN ta bezbednosti N trbi jesu najveće žrtve geN nocida i etničkog čišćenja, jer ne samo da imamo više od S00.000 proterani” trba, od koji” se svega samo R,Z odsto vratilo, neN go je i desetine ”iljada trba nekada živelo u Prištini, vroševcu, Peći, Podujevu, a danas se nji”ov broj meri ne samo manje od ”iljadu, nego negde čak manje od stotinu.

N tve to govori kroz šta je prošao srpN ski narod. Mi želimo kompromisno rešenje, želimo dijalog i u tome se i sastoji inicijatiN va predsednika Vučića i nastavićemo s taN kvom politikom. Mi nećemo dopustiti da neko kaže da je problem losova i Meto”ije rešen, jer on nije rešen zato što jednostraN ni akt ne predstavlja rešenje. Može se rešiti samo dogovorom, odnosno rešenjem koje će biti u obostranom interesu i trba i AlbaN naca N zaključio je Dačić.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.