trgovi i pijace kao u Beču i Barseloni

24 Sata (Serbia) - - PLANETA - Prometne raskrsnice, koje predstavljaju kapije kosančićevog venca, sledeće godine biće pretvorene u pjacete - male, uređene trgove, popločane kamenom.

Prema najavi glavnog gradskog urbaniste Milutina Folića, asfaltne površine odlaze u prošlost, a veza Kalemegdana i Topličinog venca sa Kosančićevim vencem biće atraktivni skverovi, kao prirodni pešački tok.

- Pjaceta ispred austrijske ambasade biće prostor na kojem se susreće Kalemegdan sa pešačkom zonom i velikim stepeništem, koje je glavna veza sa Savskim šetalištem, mestom odakle danas dolazi najveći broj posetilaca Beograda - objašnjava Folić i dodaje da će na toj pjaceti biti postavljena klupa i kamena česma za one koji su se umorili penjući se stepenicama.

Druga pjaceta, na uglu sa Pop Lukinom, povezaće svojim kamenim pločnikom zonu Kosančićevog venca sa zonom Knez Mihailove, pa će se pešački tokovi koji silaze na reku Ulicom Vuka Karadžića sa jedne, i sa Obilićevog venca, sa druge strane, slivati Topličinim vencom upravo na ovaj novoformirani gradski trg.

- Na ovoj pjaceti moći će da se predahne uz pogled na sveže uređene fasade u ovom delu grada. U neposrednoj blizini je i prostor biblioteke koji će se, prema projektu čuvenog bečkog arhitekte Borisa Podreke, preurediti u još jedan javni prostor na kojem će posetioci imati priliku da se upoznaju sa srpskom istorijom i građom koja je stradala u bombardovanju 6. aprila 1941. godine - priča Folić.

Glavni gradski arhitekta kaže da su ove značajne javne površine do sada bile potpuno zapuštene i preplavljene nelegalno parkiranim automobilima.

- Njihovom reafirmacijom, kao i celokupnom gradskom strategijom kojom se prednost daje pešacima i biciklistima dok se automobili sa javnih površina preusmeravaju u garaže, znatno se poboljšava kvalitet života u Beogradu po uzoru na Beč, Kopenhagen i Barselonu, zaključuje prvi urbanista grada.

Takođe, dugo najavljivana rekonstrukcija Palilulske pijace počeće u septembru, a kada bude završena, podsećaće na tržnice u velikim evropskim metropolama. Ono što će ovu pijacu razlikovati od drugih jeste to što će biti pokrivena, te vremenski uslovi neće remetiti kupovinu građanima. Ona će dobiti maksimalnu funkcionalnost, ali i atraktivan i moderan izgled.

- Radovi na Kalenić pijaci i u njenoj okolini uveliko traju, a u septembru je planiran početak rekonstrukcije Palilulske pijace. Ona će biti izgrađena prema urbanističkom projektu arhitektonskog tima „Geoinka”, koji je za uzor uzeo najbolje primere pijaca iz Evrope, od Kopenhagena do Madrida - objasnio je Folić. Pijaca će prema projektu imati četiri nivoa, dva pod zemljom, dok će iz Ulice 27. marta prvi nivo (suteren) biti na otvorenom i tu će se nalaziti veliki supermarket. Na nivou ispod, koji će biti pod zemljom, nalaziće se parkiralište za posetioce sa čak 100 parking mesta.

Palilulska pijaca podsećaće na tržnice u velikim evropskim metropolama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.