Zajednički Projekti kine i srbije vredni šest milijardi dolara

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - Rt

Predsednik srbije aleksandar Vučić obišao je prošle nedelje radove na izgradnji koridora 11 od surčina do Obrenovca duge 17,6 kilometara na kojoj se gradi i novi most (1,7 km) preko kolubare i save kod Obrenovca. radove izvodi kineska firma i to je samo jedan od zajedničkih projekta srbije i kine koji su dostigli ukupnu sumu od šest milijardi dolara.

kineski neiMari, investitori iz oblasti bankarstva, stručnjaci za proizvodnju čelika i drugi, angažovani su trenutno na 15 projekata u Srbiji vrednih 2,5 milijardi dolara, a nove investicije sa kineskim partnerima procenjene su na 3,5 milijardi dolara. Predsednik Vučić naglasio je da je zajednički cilj da se projekti rade brže i efikasnije i poručio “da ćemo nastaviti uspešnu saradnju i razvijati još bolje odnose na svim nivoima”.

- Prijeteljstvo Kine i Srbije je čelično i ne može se srušiti, iako će mnogi pokušati da ga pokvare - rekao je predsednik.

U tom smislu Vučić je naveo da radovi sa partnerima iz Kine počinju da se realizuju čak i pre nego što je sve dogovoreno, jer nam “prijatelji iz Kine veruju i znaju da želimo da radimo, gradimo, da se razvijamo i da sve dogovoreno ispunjavamo”.

Do sada se zajednički radilo na izgradnji mosta Zemun - Borča, obilaznici oko Beograda, a otvorena je i prva kineska banka u Srbiji “Bank of China”. Kineski investitori uložili su sredstva i u Železaru i Luku u Smederevu, termoelektranu Kostolac, a naredne godine očekuje se završetak radova na izgradnji Kineskog kulturnog centra u glavnom gradu.

Kinezi najviše rade na infrastrukturnim projektima u našoj zemlji, izgradnji puteva i železničkog saobraćaja, na Koridoru 11, brzoj pruzi Beograd - Budimpešta, a u planu je Fruškogorski koridor od Mišeluka, kroz Petrovaradin do Žeželjevog mosta u Novom Sadu. Polovinom narednog meseca krenuće i prvi letovi Beograd - Peking, preko Praga, dok će, kako su najavili iz Ministarstva trgovine, sledeće godine biti uspostavljena i direktna linija sa Pekingom iz glavnog grada.

U oblasti telekomunikacija, partneri sa Dalekog istoka povezali su se sa srpskim Telekomom, te je Srbija potpisala višegodišnji ugovor sa kompanijom “Huawei”.

Sa kineskom kompanijom “CCCC” se vode razgovori i o nastavaku gradnje Koridora 11 od Preljine do Požege, za koju je potpisan memorandum u Kini. Očekuje se da će i za tu deonicu biti potpisan komercijalni ugovor, kao i ugovor o finansiranju, u novembru u Budimpešti na sastanku Kine sa 16 evropskih zemalja. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.