Vučić: Štitimo obraz Srbije, sve nesuglasice rešićemo dijalogom

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - Rt

Predsednik srbije aleksandar Vučić smatra da nema nikakvog razloga za veliku brigu zbog krize u odnosima beograda i skoplja, ali i ističe da “moramo da štitimo našu državu i obraz srbije”. Predsednik srbije i makedonski premijer zoran zaev prošle nedelje u telefonskom razgovoru spustili su tenzije i postigli saglasnost o pet tačaka, među kojima je i ona da će se sve buduće nesuglasice rešavati otvorenim razgovorom.

- ne ŽeLiMO sUkObe, niti će ih biti, ali moramo da štitimo državu i obraz Srbije - rekao je Vučić za RTS.

On je istakao da su Srbi i Makedonci dva bliska i prijateljska naroda.

- Srbi i Makedonci su veoma bliski narodi, nevezano za to kakve su im vlasti, i uveren sam da ćemo u daljim razgovorima imati uspeha i da ćemo pronaći rešenje jer ne postoje dva bliža naroda - rekao je Vučić.

Srpske vlasti su prošle nedelje povukle diplomatsko osoblje iz naše ambasade u Skoplju zbog „veoma ofanzivnog obaveštajnog delovanja prema Srbiji i zaposlenima u ambasadi“. Predsednik je istakao da je sve što se dešava u vezi s odnosima s Makedonijom prema Srbiji pokušaj da se stvori “jedna veća politička priča” i da se u nju uvuče Srbija, što on, kako je istakao, neće dozvoliti.

- Podržaću svaku tešku odluku Vlade Srbije. Vratićemo osoblje i ništa od Makedonije ne tražimo. Isto je bilo sa Francuskom, a ništa se nije desilo, ali smo bar obraz sačuvali - rekao je Vučić.

Predsednik Vučić posebno je podvukao da je rešavanje statusa Kosova jedno od ključnih pitanja i zahvalio se svima koji učestvuju u dijalogu i poručio da “ukoliko postoji i jedan odsto šanse da se to pitanje reši - onda vredi boriti se”.

- Ako neko misli da ne treba da se borimo i da to treba da ostane kiparski model, odnosno da taj konflikt traje i narednih 100 ili 200 godina, onda ću vam reći da u stvari ne

brinete o svojoj deci, o budućnosti naše dece i ove zemlje - rekao je Vučić.

Naglasio je da je za Srbiju lekovito i važno da se razgovara o Kosovu. Predsednik je dodao da “veliki evropejci, eksperti Pajtić, Jeremić i Janković, sa svih toplih mora ovoga

sveta nagoveštavaju da dok neko radi 20 sati i bori se za svoju zemlju, konačno moram da učinim nešto što sam nekome obećao zbog čega su me doveli na vlast”.

- Ti ljudi ništa ne razumeju, razlika između mene i njih nije samo u poverenju naroda

već i u tome što ja danas ne radim ni za kakve izbore. Mene nikakvi izbori više ne interesuju, na svim izborima sam pobedio najubedljivije moguće, što se neće ponoviti i što se nije dogodilo u savremenoj srpskoj istoriji - rekao je predsednik.

Vučić je naglasio da sada radi za svoje političko nasleđe i da se bori za budućnost ove zemlje.

- Zato hoću da razgovaramo i rešimo problem koji je nerešen i koji mnogima izgleda kao nerešiv - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije naglasio je da uvek isto govori u Moskvi i Vašingtonu i Briselu, ali da, za razliku od njih, neće da se krije ispod stola, već će rešavati probleme.

- Hoću da imamo mir za našu decu, hoću da im obezbedimo budućnost. Čuo sam različita mišljenja, među kojima je i ono da se zatvore granice prema Makedoniji... Nema nigde sredine da budemo normalni, da štitimo svoje interese, da ne budemo ekstremisti. Takva Srbija može da pobeđuje, da budemo odgovorni, pristojni, normalni naglasio je Vučić.

Samo nekoliko dana posle razgovora sa predsednikom Srbije, Zaev je tokom susreta sa Anom Brnabić u Draču rekao da je “na političko diplomatsku krizu između Srbije i Makedonije stavljena tačka”. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.