Dojče vele: Žalosne sove srpske opozicije

24 Sata (Serbia) - - POLITIKA / DRUŠTVO / EKONOMIJA -

OPOziCija U srbiji je u haotičnom stanju i to nije nikakva novost, ocenjuje u analizi “Dojče vele”.

Nemački medij navodi da se mnogo govori o ujedinjavanju opozicije, a da se tek povremeno ukazuje na ideološke razlike koje već u startu sprečavaju zajedničku političku borbu i ocenjuje da je nemoguće okupiti na jednom mestu partije koje su za i protiv NATO i Evropske unije, one koji su za politiku regionalne saradnje i pomirenja i one “koji bi još malo ratovali”. “Dojče vele” (DW) napominje da je “plan B” ideja o „više kolona“u kojoj bi sa jedne strane bilo nešto što se naziva patriotskom opozicijom, a sa druge takozvana proevropska opozicija, ali da su tek tu nastali problemi jer se ne zna ko će držati monopol na patriotizam ili je patriotizam postao samo druga reč za nacionalizam.

“Ništa bolje nije ni u proevropskom taboru. Tu na prvi pogled nema velikih ideoloških razmimoilaženja, ali zato postoji neverovatan višak sujeta i liderskih ambicija”, ocenjuje DW, i dodaje da deo opozicije još nije shvatio da to što će se proglasiti proevropskim blokom ne znači automatsku pobedu na izborima.

Politički analitičar Milan Nikolić kaže da dve kolone nisu loša ideja, ali da nisu dovoljne za pobedu. “Jer neka proevropska kolona se, osim po nešto malo boljim i više demokratskim manirima, neće bitno razlikovati od onoga što je program vladajuće partije i onoga što radi sadašnja vlast. Mora se, osim toga, ponuditi još nešto, pre svega u socijalnoj i ekonomskoj sferi”, smatra Nikolić.

DW ocenjuje, međutim, da najveći problem za opoziciju predstavlja odnos prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću jer su pojedini čelnici opozicionih stranaka tu povukli glavnu liniju razdvajanja. Nikolić smatra da je to vrlo primitivan kriterijum koji dovodi i do ozbiljnih grešaka. Kao primer takve greške Nikolić navodi odbijanje pojedinih opozicionih političara da odu na sastanak sa izvestiocem Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom jer on navodno podržava Vučića. “Nezadovoljni su što je on imao kontakte sa Vučićem? To je tolika glupost da prosto ne mogu da verujem da se to desilo”, kaže Nikolić i ističe da to pokazuje „nezrelost opozicije“.

Politički analitičar Branko Radun takođe smatra da fokus na Vučiću više šteti opoziciji nego što koristi. “Najpre, ne može vam tema biti samo Vučić. Ako, recimo, govorimo o beogradskim izborima, tu morate reći nešto i o Beogradu. A sa druge strane to onemogućava i ujedinjenje opozicije jer svako svakog sumnjiči da potajno šuruje sa Vučićem i vlastima”, navodi on.

DW ocenjuje da srpska opozicija pokazuje nezrelost da se suoči sa problemima, već umesto toga “traži bebisitere po svetu jer međunarodna zajednica mirno posmatra situaciju u Srbiji i usput i dalje podržava Aleksandra Vučića”. Jedino što je postignuto kukanjem međunarodnim diplomatama jeste da su “vlasti to upotrebile da neke opozicionare prikažu kao tužibabe svoje zemlje”.

Radun dodaje da je opozicija propustila brojne prilike da se izjasni o raznim pitanjima kao što su Kosovo, „kriza sa Makedonijom“, hapšenje Haradinaja... “Imaju toliko autocenzura da se ponekad stiče utisak da nisu prisutni u Srbiji“, ocenjuje Radun. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.