“povećanjem plata do veće potrošnje i Rasta BDP”

24 Sata (Serbia) - - POLITIKA / DRUŠTVO / EKONOMIJA - Rt

Predsednik srbije aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da ove godine bruto domaći proizvod (bdP) dostigne rast od 2,6 do 2,7 odsto jer su na planirani rast od tri odsto najveći negativni uticaj imali jaka zima, koja je zaledila dunav i savu, problemi u građevinskoj sezoni, ali i katastrofalna letnja suša.

- i POred sVeGa tOGa, građani Srbije ne treba da brinu, naša proizvodnja raste. U regionu imamo najveći broj investicija i imamo ubedljivo najveći izvoz i najveću pokrivenost uvoza izvozom, ali ćemo rast sada da zasnivamo i na potrošnji. Plate i penzije značajno ćemo povećati, tako da ćemo početi da preuzimamo primat, a za početak približićemo se sa platama Crnoj Gori - rekao je Vučić i podsetio da je naš rast BDP-a zasnovan na izvozu i investicijama.

On je dodao da očekuje i da bi proizvodnja u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor, koja je bolja nego ranije, mogla da utiče na rast BDP-a sa 0,3 odsto. Predsednik je naglasio da je Srbija svoj rast zasnovala na investicijama, što je, kako je naveo, najzdraviji rast, mnogo bolji od onoga koji bi bio zasnovan od doznaka iz inostranstva.

- Imamo suficit u budžetu, smanjenje javnog duga koji je 64,9 odsto BDP-a. Imam poverenje u Vladu da će sa tim da nastave rekao je predsednik.

Vučić je naveo i da mora da se poveća potrošnja koja bi bila treći stub kojim će se dodatno povećavati BDP, što nije bilo moguće tokom mera fiskalne konsolidacije.

- Sad kad budemo povećali plate i penzije imaćemo značajno uvećanje potrošnje, odnosno BDP-a. To će biti treća noga na stolici na kojoj bismo mogli čvrsto da sedimo rekao je Vučić.

Predsednik Srbije najavio je i skoro povećanje minimalne zarade za osam do devet odsto za oko 346.000 građana koji imaju najniža primanja.

- Iako su poslodavci protiv, mislim da će se postići dogovor koji je razuman da ljudi koji najteže žive bolje žive - rekao je Vučić i dodao da i u javnom sektoru takođe sledi značajno povećanje plata, kao i da je uveren da će i penzioneri biti zadovoljniji. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.