“Podrška evropskom putu Srbije”

24 Sata (Serbia) - - POLITIKA / DRUŠTVO / EKONOMIJA -

PredsedaVajUći Spoljnopolitičkog odbora Evropskog Parlamenta Dejvid Mekalister i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarali su prošle nedelje u Beogradu o evropskom putu Srbije, unutrašnjem dijalogu o Kosovu i napretku razgovora sa Prištinom. Dvojica sagovornika razgovarali su i o odnosima u regionu i onome što Srbija treba da uradi kako bi ubrzala proces evrointegracija.

Posle susreta sa Mekalisterom, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da očekuje da će do kraja godine Srbija dobiti potvrdu zemalja članica EU da otvori još tri poglavlja - poglavlje 6 (kompanijsko pravo), 30 (ekonomski odnosi sa inostranstvom) i 33 (finansijske i budžetske odredbe).

U društvu ministarke pravde Nele Kuburović i novog šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija, Mekalister je obišao i radove na rekonstrukciji beogradske Palate pravde. Poseta je organizovana po želji Mekalistera, jer se rekonstrukcija obavlja sredstvima koja je obezbedila Evropska investiciona banka, u iznosu od oko 16 miliona evra. Kuburovićeva je navela da će u renoviranoj zgradi biti smešteni najveći sudovi u Republici Srbiji, Prvi osnovni sud u Beogradu i Viši sudu u Beogradu, kao i prvo i više javno tužilaštvo.

Dejvid Mekalister, inače i visoki funkcioner Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, razgovarao je sa funkcionerima Srpske napredne stranke o jačanju saradnje između dve partije. SNS je dobila poziv da njeni predstavnici prisustvuju poslednjoj nedelji predizborne kampanje u Nemačkoj, kao gosti te stranke.

Mekalister se tokom dvodnevne posete Srbiji sastao i sa premijerkom Anom Brnabić, ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, predstavnicima parlamenta i civilnog društva. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.