Raskrinkana lažna afera: siniša Mali nema 24 stana u bugarskoj

24 Sata (Serbia) - - POLITIKA / DRUŠTVO / EKONOMIJA -

GraFOLOG kOG je anGaŽOVaLa bugarska policija dokazao je da gradonačelnik Beograda Siniša Mali nije vlasnik 24 stana u toj zemlji, a da je dokumentacija koja je predstavljena srpskoj javnosti najobičniji falsifikat.

Nakon što je Mali podneo krivičnu prijavu za falsifikovanje i dostavio dokaze da nije kao direktor dve misteriozne ofšor firme kupio luksuzne apartmane u bugarskom letovalištu Sveti Nikola, kako je to objavila Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) 2015. godine, bugarska policija angažovala je stručnjake i utvrdila istinu.

– U toku predistražnog postupka nesumnjivo je utvrđeno da je u pitanju falsifikat. Naime, Siniša Mali je uz krivičnu prijavu dostavio grafološko veštačenje bugarskog grafologa koji je utvrdio da je u pitanju nesumnjiv falsifikat jer se sporni potpis od autentičnog razlikuje u čak sedam detalja. Radi istine, bugarska policijska uprava takođe je angažovala novog grafologa, koji je potvrdio ove navode. Bugarski grafolozi utvrdili su činjenice posle kojih je policija okončala slučaj – kaže sagovornik “Srpskog telegrafa” upućen u detalje istrage.

Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je za “Srpski telegraf” da je gradonačelniku Beograda učinjena nepopravljiva šteta.

– Iako je dokazano da Mali nije vlasnik 24 stana, kako je KRIK to objavio, ove izmišljotine negativno su uticale na gradonačelnikov ugled, posebno u situaciji kada građani teško žive. Afera je očigledno fabrikovana i nije bazirana na činjenicama, ali će biti potrebno još vremena dok se ne ispravi nepravda koja je učinjena Malom – navodi Stanković.

Nakon što je utvrđeno da sa pomenutom aferom nema ništa, Siniša Mali je izjavio da je “afera 24 stana od početka fabrikovana”.

- Cilj je bio da se kompromituje celokupna vlast u Srbiji. Svima je bilo jasno da to nije imalo za cilj istraživačko novinarstvo, već da se kompromitujem ja lično, samim tim i Aleksandar Vučić, koji me je postavio na mesto gradonačelnika, a zatim i cela Vlada Srbije - rekao je Mali za “Srpski telegraf”.

Uprkos tome što je dokazano da je reč o falsifikatu, opozicija i pojedini mediji nastavljaju priču o ovoj lažnoj aferi.

- Nikad nisam ništa krio za razliku od mnogih političara iz opozicije koji ništa nisu radili u svom životu a stekli su enormno bogatstvo. Za razliku od njih, ja sam radio kao konsultant za mnoge firme gde se cenilo isključivo znanje. Sve što sam stekao, stekao sam poštenim radom i zato je poreklo moje imovine lako dokazati. Ušao sam u politiku materijalno obezbeđen, a mnogi koji me sada napadaju isfabrikovanim pričama upravo su primer kako ne treba da se radi. U vlast su ušli praznih džepova, a iz nje izašli prepunih. Naravno, sve na štetu građana Srbije odgovara na novu seriju napada Mali. llll

original

falsifikat

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.