Školsko primirje u ukrajini stupa na snagu 1. septembra

24 Sata (Serbia) - - PLANETA -

Lideri rusije, Ukrajine, nemačke i Francuske podržali su novo primirje u istočnoj Ukrajini koje bi trebalo da stupi na snagu 1. septembra, saopštio je kremlj.

- Lideri sU podržali odluku Kontakt grupe za uvođenje novog primirja 1. septembra, kada počinje školska godina - navodi se u saopštenju Kremlja posle telefonskog razgovora nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Rusije Vladimira Putina, Ukrajine Petra Porošenka i Francuske Emanuela Makrona.

Vlasti u Kijevu su takođe saopštile da je tokom razgovora podržano uvođenje novog primirja i dodale da je neophodna dalja primena mirovnog sporazuma postignutog u Minsku još 2015. godine.

Kontakt grupa za rešavanje krize u Ukrajini usaglasila je prošle nedelje dogovor o prekidu vatre u Donbasu.

- Glavni rezultat jeste da je kontakt grupa uspela da usaglasi prekid vatre povodom početka nove školske godine. Nadamo se da će “školsko primirje” biti poštovano odgovorno i neograničeno - rekao je stalni predstavnik Rusije u kontakt grupi Boris Grizlov.

Obe strane u sukobu potvrdile su da će poštovati primirje.

Sukobi na istoku Ukrajine izbili su u aprilu 2014. godine pošto je predsednik Ukrajine Viktor Janukovič svrgnut s vlasti u februaru te godine.

Stanovnici tog područja glasali su za nezavisnost na referendumima, a Kijev je započeo vojnu operaciju protiv proruskih pobunjenika. U sukobima je stradalo više od 10.000 ljudi. U februaru 2015. je potpisan mirovni sporazum koji podrazumeva prekid vatre, povlačenje oružja sa prve linije fronta i ustavne reforme.

Primirje se, međutim, stalno krši, uz međusobne optužbe sukobljenih strana, ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.