Tramp prihvatio poziv da poseti Srbiju, dolaze i Erdogan i Makron

Predsednik srbije aleksandar vučić posle niza sastanaka u njujorkun izjavio je da će u srbiju doćin redomn predsednici turske redžep tajip erdogann hrancuske emanuel makron i sad donald trampn i da je i to dokaz snage srpske politike.

24 Sata (Serbia) - - POLITIKA / DRUŠTVO / EKONOMIJA - Rt

- imao sam malo viŠe vremena sa Donaldom Trampom zahvaljujući pričama koje smo započeli. Imao sam više vremena da kažem određene stvari o Srbiji, valjda i zbog toga što smo iz istog regiona kao i njegova supruga. Sa njom sam razgovarao na mešavini srpsko-slovenačkog, tako da smo se odlično razumeli - istakao je Vučić, i naglasio da su ostali lideri imali nešto manje vremena s predsednikom SAD.

Kada mu je uputio poziv da dođe, Vučić je obrazložio zašto misli da je to važno.

- Govorio sam o odnosu svih građana Srbije prema njemu i američkoj politici, kako će ga dočekati ljudi u Srbiji, da bi njegova pojava pokazala koliko Srbi žele to prijateljstvo - istakao je Vučić.

On je naglasio da se četiri puta rukovao s predsednikom Trampom, poslednji put u trenutku kada je ovaj prihvatio poziv da dođe u našu zemlju.

Erdogan u Srbiji 10. oktobra

Prvi u nizu vodećih svetskih političara koji će doći u Srbiju biće predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, koji će posetiti Beograd 10. oktobra. Predsednik Vučić naglasio je da će to biti potvrda velikog prijateljstva dva naroda i izrazio zahvalnost turskim kompanijama koje su ulagale u najnerazvijenijim mestima u Srbiji. Predsednik Erdogan je naglasio da su odnosi Srbije i Turske veoma važni za mir i stabilnost Balkana.

- Srbija je ključna zemlja na Balkanu za očuvanje mira i stabilnosti i zato smo uvek podržavali vaš evropski put - rekao je turski predsednik.

On je istakao da je neophodno raditi na jačanju ekonomskih odnosa i trgovinske razmene i naglasio da bi tokom njegove posete Srbiji trebalo da bude potpisan ugovor o slobodnoj trgovini između dve države.

Predsednik makron je znao dosta o politici koju smo vodilin čestitao mi je na ekonomskim reformama koje smo sproveli

trampu sam govorio o odnosu svih građana srbije prema njemu i američkoj politici i da bi njegova pojava pokazala koliko srbi žele to prijateljstvo

Poruka Makrona srbiji: Računajte na Francusku

Predsednik Srbije izjavio je i da mu je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da planira da u prvom tromesečju sledeće godine poseti Srbiju.

- To će biti velika poseta za nas. Imali smo veoma srdačan susret. Velika čast za jednu zemlju brojčano i teritorijalno malu. Predsednik Makron je znao dosta o politici koju smo vodili, čestitao mi je na ekonomskim reformama koje smo sproveli - rekao je predsednik i dodao da mu je Makron poručio da računa na punu podršku Francuske na putu Srbije ka EU.

Vučić se sa francuskim kolegom sreo na poslovnom forumu Blumberga.

- Predsednik Makron rekao je da je pomislio da je Generalna skupština u Njujorku najvažniji događaj, ali da je onda video da je Blumberg biznis-forum možda važniji - rekao je Vučić.

“Rusija je istinski prijatelj Srbije”

Tokom višednevne posete Njujorku predsednik Vučić se sastao i sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovim.

- Rusija je istinski prijatelj Srbije i mi ćemo i ubuduće da radimo na poboljšanju saradnje na svim nivoima, političkom i ekonomskom nivou naročito - istakao je Vučić.

On je izrazio zahvalnost na podršci koju Rusija pruža Srbiji kako u UN tako i na međunarodnim forumima, kao i na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. Lavrov je istakao da je Srbija stub stabilnosti na Zapadnom Balkanu i prijatelj Rusije čiji će teritorijalni integritet i suverenitet Ruska Federacija uvek podržavati.

Mogerini i Han: Imate podršku EU

Evropska unija će pojačati svoju podršku svim partnerima u regionu u cilju nepovratnog napretka na putu evrointegracija, poruka je sa sastanka šefice EU diplomatije Federike Mogerini i komesara za pregovore o proširenju Johanesa Hana sa liderima Zapadnog Balkana, koji je održan na marginama sastanka Generalne skupštine UN u Njujorku.

- Potvrdili smo jednoglasnu podršku EU perspektivi proširenja na Zapadni Balkan koju su nedavno izrazili i Evropski savet i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u svom godišnjem govoru o stanju Unije navedeno je u zajedničnom saopštenju Mogerinijeve i Hana.

Niz bilateralnih susreta

Nakon sednice Generalne skupštine UN, Vučić se sastao i sa predsednikom Arapske Republike Egipat Abdelom Fatahom el Sisijem, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnsima, saradnji u oblasti turizma i podršci Srbije u globalnoj borbi protiv terorizma.

Premijer Belgije Šarl Mišel na sastanku sa Vučićem izrazio je veliko interesovanje za Srbiju, za stavove srpskih zvaničnika i za evrointegracije, pozitivno ocenivši evropski put Srbije i nastavak dijaloga sa Prištinom. Vučić i Mišel su razgovarali o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i evrointegracijama Srbije.

Vučić se u Njujorku sastao i sa predsednicom Kraljevine Norveške Ernom Solberg, nekadašnjim gradonačelnikom Njujorka Majklom Blumbergom, predsedavajućim Generalne skupštine UN Miroslavom Lajčakom, članom Izvršnog odbora Svetskog ekonomskog foruma Filipom Rezlerom, a posetu je završio sastankom sa šefom svetske organizacije Antonijom Guterešom. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.