Rešenje pitanja Kosova nacionalni prioritet Srbije

24 Sata (Serbia) - - POLITIKA / DRUŠTVO / EKONOMIJA -

Predsednik srbije Aleksandar Vučić poručio je na Generalnoj skupštini UN da su mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu uslov za razvoj tog regiona i da je Srbija posvećena tom cilju. Vučić je podvukao da je postizanje političkog rešenja za Kosovo i Metohiju nacionalni prioritet Srbije. Vučić se prvo osvrnuo na ono što se čulo sa govornice Generalne skupštine i naveo da su svi govorili o potrebi reforme UN, o miru i stabilnosti, ali i vrlo često optužujući i napadajući neke druge...

- Preporučio bih da se ne uzima takav pristup - rekao je Vučić, koji je podsetio da je i prethodne godine rečeno da je situacija teška i ocenio da je sada još teža nego pre godinu dana.

Kako je rekao, danas želi da govori o Srbiji koja se vraća u svet i koja je sve više poštovana, koja želi da ga razume “čak i onda kada se velike sile ne slažu s njom ili mi s njima”. Predsednik je naglasio da je bitno da govori o celom Balkanu, posebno o njegovom zapadnom delu “jer bez zajedničke i šire slike nećemo biti u mogućnosti da rešimo probleme”. On je naveo da je uslov broj jedan za prosperitetnu budućnost u regionu očuvanje mira i stabilnosti i u tom smislu podvukao da Srbija puno investira u region.

Kao broj dva Vučić je naveo ekonomski razvoj i istakao da je u prethodnom periodu Srbija odgovornom politikom fiskalne konsolidacije uspela da stvori suficit u budžetu, smanji nezaposlenost sa 26 na 12 odsto, zavela tržišni red, stvorila mnogo jaču zemlju, bliža je razvijenom Zapadu i rešava probleme s kojima se i bogatiji sučeljavaju.

- Ulažemo u kreativnost mladih, digitalizacija je postala važna tema i u Srbiji, a ne samo u najrazvijenim zemljama sveta - rekao je Vučić.

Treća stvar, naznačio je Vučić, koja nije manje važna od postizanja mira i stabilnosti i ekonomskog napretka, jeste napredak Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji. On je napomenuo da je Unija najbitniji trgovinski i investicioni partner Srbije, a put ka Uniji je put ka većoj stabilnosti i ekonomskom napretku i jačanju demokratije. Predsednik Srbije je ukazao na to da je prethodnih godina politika proširenja EU prema zemljama Balkana služila kao jak instrument za političku i ekonomsku transformaciju u regionu u stabilna i savremena društva.

- Verujemo da je ta politika ona kojoj se, i pored poteškoća u samoj EU, ali i u državama kandidatima moraju posvetiti na najbolji način. Želimo da budemo deo EU, ali su ponekad narodi na Balkanu, i u Srbiji, tretirani drugačije nego drugi - rekao je Vučić i dodao da ne tražimo da se naš put ubrza, već da budemo tretirani kao članice primljene od 2004. godine.

Srbi su, poručio je, dostojanstven narod koji očekuje da nas druge države poštuju kao što i mi njih poštujemo.

- Nikada nismo želeli ništa što pripada nekom drugom i ono što tražimo jeste uzajamno poštovanje. Srbija je posvećeni partner sa zapadnim zemljama, radi na poboljšanju odnosa sa SAD, ali neguje najbolje moguće odnose sa Rusijom i Kinom - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije poručio je i da je “postizanje političkog rešenja sa kim nacionalni prioritet, pitanje koje ima veliki uticaj na našu ekonomiju”.

- Od ključne je važnosti postizanje političkog rešenja jer je to uslov za dalji ekonomski napredak, za mlade ljude i dalji razvoj. Srbija neće priznati Kosovo, ali ulaže napore da se nađe rešenje koje će omogućiti napredak, mir i stabilnost u regionu poručio je predsednik Srbije.

Vučić je ponovio da Srbija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i pozvao članice UN da ne dozvole prijem Kosova u Unesko. Rekao je da Srbija ima jaku argumentaciju za to što se protivi tom prijemu u Unesko i podsetio da su Albanci na Kosovu i Metohiji uništavali naše crkve, spomenike, kulturno nasleđe...

On je istakao solidarnost Srbije sa izbeglicama, ali da takođe ništa neće smanjiti njenu posvećenost i oštrinu u borbi protiv terorizma, Islamske države i Al Kaide.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.