Svet u strahu od nuklearnog rata sa Severnom Korejom

24 Sata (Serbia) - - PLANETA -

ieneralni sekretar Ujedinjenih nao cija antonio iutereš upozorio je da je strahovanje sveta od izbijanja nuklearnog rata na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija. “milioni ljudi žive u strahu kao rezultat provokativnih nuklearo nih i raketnih testova severne koreje”n rekao je iutereš.

Portuialski diplomata je to izjavio na otvaranju generalne debate u okviru Generalne skupštine UN na kojoj se okupilo više od 100 svetskih lidera, među kojima je bio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prvi čovek svetske organizacije je najoštrije osudio testove nuklearnog naoružanja u Severnoj Koreji i pozvao Pjongjang i sve zemlje sveta da u potpunosti poštuju sporazume UN. Apelovao je na jedinstvo UN jer, kako je istakao, samo jedinstvo može osigurati denuklearizaciju i rešenje krize. On je upozorio da srazmerno rastu tenzija zbog zapaljivih govora i pretnji, raste i opasnost od oružanog konflikta.

- Naše zemlje treba da pokažu privrženost svetu bez nuklearnog naoružanja - poručio je Gutereš.

Generalni sekretar UN pozvao je na jedinstvo međunarodne zajednice u borbi za mir, istakavši da je svet danas podeljeniji nego ikada u skorijoj istoriji.

- Naš svet je u problemu. Građani su ugroženi i bivaju povređeni. Globalne ekonomije su sve integrisanije, ali naša svest o zajedništvu sve je više podeljena. Mi smo podeljen svet, a potrebno je da budemo jedinstven svet - poručio je Gutereš, dodajući da se samo zajednički može uspostaviti mir i bolji svet.

Portugalski diplomata je ocenio da je terorizam veliki izazov sadašnjice i da je u borbi protiv ovog problema neophodna međunarodna saradnja. On je pažnju posvetio i pitanju klime, ukazujući na to da iz godine u godinu problem postaje sve veći, a elementarne nepogode sve brojnije. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.