“Povećanje plata i penzija biće značajno, privredni rast u 2018. od 3,5 do 4 odsto”

24 Sata (Serbia) - - POLITIKA / DRUŠTVO / EKONOMIJA -

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da će povećanje plata i penzija biti značajno i da će krajem oktobra biti objavjene i konkretne cifre.

- Blizu smo rešenja i sa kolegama iz MMF-a smo prošli sve cifre i očekujemo da ćemo tokom sastanka u Vašingtonu na marginama godišnje skupštine i sigurno prvih dana nastavka njihove zvanične posete Beogradu 26. oktobra imati konkretna predložena rešenja, koja će zatim biti uključena i u realizaciju u ovoj godini i u budžetu za narednu godinu naveo je Vujović.

Naglasio je da očekuje da će povećanja biti značajna i dodao da ne može sada da precizira ni procenat ni način raspodele, pošto će to biti predmet dopunskih razgovora i usaglašavanja. Ipak, kako prenose “Večernje novosti”, plate zaposlenih u javnom sektoru biće povećane od 1. januara za 10 odsto, a penzije za pet odsto. To će prosečnu penziju od 23.822 dinara podići za 1.141 dinar, a platu u javnom sektoru za 4.000 do 5.000 dinara u proseku. Pre toga će svi penzioneri, njih oko 1,7 miliona, u novembru, dobiti jednokratnu pomoć od po 5.000 dinara.

Ministar finansija rekao je i da u srpskoj privredi nema elemenata recesije, kako prenose pojedini mediji, ističući da će privredni rast 2018. biti između 3,5 i četiri odsto, a narednih godina bi mogli da imamo i rast od pet i šest odsto. On je naglasio i da je Srbija u prvih osam meseci ostvarila 84 milijardi dinara suficita, što je za oko milijardu evra bolje u odnosu na plan koji je dogovoren sa MMF-om. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.